Vești noi legate de achizițiile publice. Stabilirea tarifelor pentru utilizarea SEAP!


aqstVremurile actuale vor rămâne în istoria umanității ca o etapă a dezvoltării accelerate a aplicațiilor inteligenței artificiale. Procesul de informatizare la care este martoră generația noastră constituie un salt tehnologic epocal. Episoade istorice comparabile? La vremea lor, răspândirea agriculturii și industrializarea.

Actualmente, un om obișnuit are la îndemână, în buzunar, dispozitive bazate pe tehnologii care, cu doar câteva decenii în urmă, erau prezentate în filmele și romanele SF. Influența informatizării e vizibilă pretutindeni. De voie și de nevoie, au survenit semnificative schimbări și la nivelul instituțiilor statului, al administrației publice. Altfel nici nu se putea!

Dacă te încăpățânezi să nu înveți a înota (măcar) în stilul celui de-al treilea val – cu referire la „terminologia” lui Alvin Tofler, oare cum vei face față valurilor de transformare ce vor urma?! De dorit ar fi ca, în administrația publică, informatizarea să atragă o debirocratizare și o simplificare procedurală.

Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR) este un organ de specialitate cu personalitate juridică al administraţiei publice centrale care urmărește realizarea unor obiective precum implementarea la nivel naţional a sistemelor informatice care furnizează servicii de „eGuvernare”, operarea de sisteme informatice ce furnizează asemenea servicii sau implementarea reglementărilor privind activităţile specifice guvernării prin mijloace electronice în conformitate cu „Strategia Agenda Digitală pentru România”.

Un obiectiv important al AADR este și operarea interfeţelor dintre sistemele informatice ale instituţiilor publice şi cetăţeni sau mediul de afaceri, reprezentând „o poartă de acces a acestora către serviciile publice electronice furnizate de către administraţia publică”.

AADR poate dobândi venituri din prestări de servicii, mai exact din tarifele aferente sistemelor informatice pe care le administrează şi le operează, din tarifele sau sumele datorate cu orice alt titlu pentru activităţile desfăşurate în domeniul său de activitate, precum și din donaţii sau sponsorizări.

Atât tarifele aferente sistemelor informatice pe care le administrează şi le operează, cât și tarifele sau sumele datorate cu orice alt titlu pentru activităţile desfăşurate în domeniu vor fi stabilite prin decizie a preşedintelui AADR şi se folosesc în conformitate cu prevederile bugetului aprobat.

 

Noutăți legislative pentru operatorii economici

În „Monitorul Oficial” 485/2016 a fost publicată Decizia AADR nr. 114/2016 privind stabilirea tarifelor de utilizare a Sistemului Electronic de Achiziții Publice.

După cum putem afla consultând recentele știri juridice, valoarea tarifului pe care-l datorează un operator economic în vederea participării la o procedură de atribuire aplicată totalmente prin întrebuințarea mijloacelor electronice sau participarea la o licitație electronică ca etapă finală a unei proceduri de atribuire ce nu s-a organizat integral prin mijloace electronice este de 40,00 lei. Acestui cuantum va trebui să îi fie adăugat și TVA-ul.

În condițiile în care tariful de participare trebuie să fie plătit de către operator în avans, acestuia nu i se va îngădui să ia parte la procedurile de atribuire aplicate prin folosirea mijloacelor electronice atunci când n-a achitat tariful.

Orice operator economic înregistrat în sistemul informatic are posibilitatea, oferită de către operatorul SEAP, de a lua parte lunar, gratuit, la o singură procedură de atribuire aplicată integral prin folosirea mijloacelor electronice ori la licitațiile electronice ca etape finale ale unor proceduri de atribuire ce nu s-au organizat totalmente prin mijloace electronice.

Tariful de participare pentru publicarea în catalog a unui produs, lucrare sau serviciu va avea un cuantum de 2,00 lei, pentru o perioadă de 2 ani. Desigur, și acestui cuantum i se va adăuga taxa pe valoare adăugată!

Trebuie spus că, la înregistrarea în SEAP, un operator economic va avea posibilitatea de a publica produse, lucrări sau servicii în catalog, în mod gratuit, în limita unei poziții de catalog pentru un interval de un an.

 

Toate la timpul lor

Orice operator economic care nu găsește de cuviință să-și valorifice dreptul de a lua parte, în mod gratuit, la o singură procedură de atribuire aplicată integral prin folosirea mijloacelor electronice ori la licitațiile electronice ca etape finale ale unor proceduri de atribuire ce nu s-au organizat totalmente prin mijloace electronice sau posibilitatea de a publica produse, lucrări sau servicii în catalog în mod gratuit – în limita unei poziții de catalog, în intervalele de timp ce i s-au pus la dispoziție pentru acest scop, va pierde aceste facilități după ce perioadele respective au expirat.

Participarea operatorilor economici la procedurile de atribuire organizate prin mijloace electronice și publicarea în catalog a produselor, serviciilor sau lucrărilor va fi îngăduită de către operatorul SEAP în termen de două zile de la debitarea contului AADR cu sumele corespunzătoare plăților, exceptate fiind zilele în care nu se lucrează.

Dovada plății va fi acompaniată de către formularul Cerere atribuire participări preplătite și de către formularul Cerere atribuire poziții de catalog preplătite.

Cu timpul, e de așteptat ca intreracțiunea dintre autorități și persoanele fizice sau juridice să se desfășoare într-o măsură din ce în ce mai mare prin mijloace electronice. Inclusiv în materia achizițiilor publice! Efectele așteptate sunt diminuarea birocrației, un acces facil și îmbunătățit la informațiile publice, creșterea gradului de transparență și mai multă rigoare în aplicarea legii.

Glumind, o celebritate din domeniul IT spunea, despre computer, că rezolvă o mulțime de probleme… care nu existau înaintea apariției sale. Acum, serios vorbind, câți oameni pot numi măcar trei neajunsuri insurmontabile ale informatizării? Pe când avantaje… Există o mulțime!