Vrei ca animalul de companie să te însoțească în călătoria cu avionul sau mașina? Iată ce trebuie să știi!


animal companie calatorie

Atunci când ai un animal de companie de care te atașezi, îți vine greu să pleci în vacanță sau într-o călătorie fără el. Mulți aleg varianta de a-i lăsa în grija unui cunoscut sau îi duc în locuri special amenajate unde sunt cazați în condiții decente până la revenirea stăpânului. Sigur că cine își permite să apeleze la astfel de servicii plătește și un preț destul de piperat.

Având în vedere dorința proprietarilor de animale de companie de a fi însoțite în călătoriile cu avionul sau cu mașina de necuvântătoarele lor, s-a creat o legislație la nivelul UE care să reglementeze condițiile ce trebuiesc îndeplinite în aceste situații.

România s-a aliniat acestor dispoziții europene și a elaborat dispoziții legale ce trebuiesc îndeplinite de cei care urmează să intre pe teritoriul României cu animale de companie. În acest sens, a fost elaborat Ordinul ANSVSA nr. 98/2015 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile sanitar-veterinare pentru introducerea pe teritoriul României a animalelor de companie provenite din ţări terţe în scopul circulaţiei necomerciale şi procedura de control sanitar-veterinar al acestor animale la punctele de intrare a călătorilor. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial 759 din 12 octombrie 2015.

Ce animale de companie pot fi introduse pe teritoriul României?

Știrile juridice precizează că acest Ordin se referă la câini, pisici și dihori domestici care provin din state terțe, în scopul circulației necomerciale prin punctele de intrare a călătorilor. Noutățile legislative arată că în România punctul de intrare în cazul călătoriei aeriene este Aeroportul Internațional Henri Coandă București, iar în cazul călătoriei rutiere punctele de intrarea sunt : Halmeu, Moravița și Albița.

De reținut că numărul maxim de animale de companie care pot să însoțească proprietarul în timpul unei singure circulații necomerciale nu poate fi mai mare de cinci. Legiuitorul a stabilit că aceste călătorii trebuie să fie necomerciale adică nu au ca scop vânzarea sau transferul de proprietate asupra animalului de companie.

Excepția de la regula de mai sus o reprezintă cazul în care circulația necomercială a animalelor de companie are loc în scopul participării la concursuri, expoziții sau evenimente sportive sau în vederea pregătirii pentru astfel de evenimente, caz în care numărul lor poate fi mai mare de cinci.

Ce documente trebuie prezentate la punctele de intrare în România?        

Autoritatea competentă să efectueze controalele sanitar-veterinare la punctele de intrare în România este Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. S-a prevăzut că fiecare animal de companie provenit dintr-o țară terță care este introdus în România în scopuri necomerciale trebuie să prezinte anumite documente. Excepție de la această regulă fac animalele provenite din Principatul Andorra, Confederația Elvețiană, Islanda, Principatul Liechtenstein, Principatul Monaco, Norvegia, Republica San Marino și Statul Vatican.

Controlul documentelor constă în verificarea datelor din certificatul sanitar-veterinar care specifică unde se află transponderul (dispozitiv pasiv de identificare cu ajutorul frecvenței radio, numai pentru citire) sau tatuajul animalului, codul alfanumeric afișat de transponder sau tatuaj, specia, rasa, data nașterii declarată de proprietar, sexul și culoarea animalului de companie, un număr unic de referință al certificatului, numele și informațiile de contact ale proprietarului și ale medicului veterinar care emite documentul de identificare. În plus, actul va cuprinde date privind detaliile vaccinării antirabice, data recoltării sângelui pentru testul de titrare a anticorpilor antirabici, respectarea măsurilor sanitare preventive pentru boli sau infecții, altele decât rabia și alte date privind stare de sănătate a animalului de companie.

Acest document de identificare include o declarație scrisă semnată de proprietar prin care se confirmă faptul că circulația animalului de companie în UE este de natură necomercială. La intrarea în România se vor putea prezenta în plus și oricare alte documente însoțitoare ale animalului respectiv care să permită celui care verifică să stabilească exact țara de expediere a animalului de companie.

  În ce constă controlul la punctele de intrare în România?

 Autoritatea competentă face un control de identitate care constă în verificarea vizuală a corespondenței dintre datele înregistrate în certificatul sanitar-veterinar și animalul de companie și în verificarea corespondenței dintre datele din dispozitivul electronic de identificare (transponder) și cele din certificatul sanitar-veterinar și celelalte documente însoțitoare.

Dacă în urma controlului, se stabilește că animalele de companie respectă legislația în domeniu, se va autoriza introducerea lor pe teritoriul României. Dacă nu sunt îndeplinite cerințele prevăzute de lege, autoritatea competentă decide fie să returneze animalele în țara de origine, fie să le izoleze sub control oficial atâta timp cât este necesar ca acestea să îndeplinească cerințele de sănătate, pe cheltuiala proprietarului sau să le eutanasieze fără compensație financiară dacă nu se poate lua în calcul returnarea sau izolarea lor în carantină.

Rețineți că animalele de companie ce nu pot fi returnate imediat în țara de origine vor fi adăpostite în spațiile special destinate din cadrul punctului de intrare a călătorilor, sub control oficial, și li se va asigura, pe cheltuiala proprietarului, hrana și asistența sanitar-veterinară.

Dacă animalul de companie este returnat în țara de origine, autoritatea competentă de la punctele de intrare a călătorilor din România va anula certificatul sanitar-veterinar al animalului și va aplica pe fiecare pagină mențiunea „RESPINS” urmând să anunțe și celelalte puncte de intrare din România.

Noutățile legislative precizează că animalele de companie reținute și adăpostite în spațiile din cadrul punctului de intrare care nu au fost revendicate de proprietar în 30 de zile de la reținere, vor fi considerate abandonate.

Autoritatea competentă are obligația de a reține o copie conformă cu originalul a certificatului sanitar-veterinar pentru animalele ce sunt introduse în România și o copie a buletinului de analiză și a altor acte justificative cu privire la datele de identificare ale animalului. Aceasta are obligația de a efectua înregistrări pentru fiecare animal de companie care intră pe teritoriul României și să întocmească o motivație de respingere dacă nu autorizează intrarea animalului în România.

 Iubirea unui câine

Pentru cei care nu au animale de companie este poate de neînțeles efortul depus de cei care doresc să călătorească alături de necuvântătoarele lor și care procură toate actele necesare pentru a putea trece în condiții de legalitate dintr-o țară în alta până la destinația finală.

Cei care au animale de companie le consideră parte a familiei lor, pentru că, în timp, au înțeles adevărul din vorbele lui Josh Billings „câinele este singura ființă de pe pământ care te iubește mai mult decât pe el însuși.”