Când are loc examenul de bacalaureat în 2016 și cu ce reguli noi vine acesta?


bacalaureat

Având în vedere numărul mare al liceenilor care nu reușesc să promoveze examenul de bacalaureat, apare întrebarea: cine a născocit acest tip de examen în România și în lume?

Examenul de bacalaureat a luat naștere în 17 martie 1801 printr-un decret al lui Napoleon Bonaparte, act ce a pus bazele învățământului modern în Franța. La noi, în perioada interbelică, liceul era considerat o școală de cultură generală, iar specializarea se făcea ulterior fie în școli speciale, fie la universitate. Bacalaureatul a fost introdus prima oară pe plaiurile mioritce în 1925 și era o adevărată piatră de încercare pentru liceenii de atunci, fiind catalogat ca examenul maturității.

Du-te vreme vino vreme, timpul a trecut și făcând o retrospectivă a ultimilor ani, rezultatele la examenul de bacalaureat arată dezastrul din școlile românești și promovabilitatea redusă. Practic, o dată cu introducerea camerelor video care supraveghează candidații în sălile de examen, promovabilitatea a scăzut sub jumătate.

Pentru cei care anul viitor vor da examenul maturității sau pentru cei mai puțin norocoși care nu au reușit în acest an să îl promoveze, legiuitorul a decis să anunțe din vreme când se vor organiza sesiunile de bacalaureat în 2016, când va avea loc fiecare probă și când se vor anunța rezultatele.

Astfel, în Monitorul Oficial 694 din 15 septembrie 2015 a fost publicat Ordinul Ministerului Educației și Cercetării Științifice 5080/2015 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național 2016.

Când are loc sesiune iunie-iulie 2016?

Pentru a putea reuși la un examen trebuie să te pregătești temeinic din timp și să cunoști din vreme când va avea loc examenul pentru a te putea planifica cât mai bine. Astfel, cei care doresc să își încerce norocul se vor putea înscrie în perioada 30 mai – 3 iunie 2016. În 3 iunie 2016, legiuitorul a decis că se vor încheia cursurile pentru clasa a XII-a , astfel încât până la prima probă candidații să mai aibă un răgaz bine meritat.

Ca întotdeauna examenul este deschis de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba română în perioada 13-15 iunie 2016, iar pentru cei care susțin proba de limba maternă, aceasta va avea loc între 15 și 17 iunie 2016. Pentru că trăim în era informaticii, candidații vor susține o probă care să le testeze competențele digitale între 21 și 24 iunie 2016.

După un răgaz de câteva zile, candidații își vor dovedi aptitudinile cu privire la o limbă de circulație internațională între 27 iunie și 1 iulie 2016. Această probă marchează finalul probelor orale, urmând ca elevii să treacă la nivelul următor: probele scrise.

Știrile juridice precizează că proba scrisă la limba română va avea loc pe 4 iulie 2016, iar la limba maternă pe 5 iulie 2016. În funcție de profilul urmat în anii de liceu, candidații susțin pe 6 iulie 2015 proba scrisă obligatorie a profilului, iar pe 8 iulie proba la alegere. Apoi pot răsufla ușurați, pentru că examenul a luat sfârșit și mai au de trecut un singur hop: rezultatele care vor apărea pe 12 iulie 2016 până în ora 16:00.

Cei nemulțumiți de rezultat vor putea depune contestații în ziua afișării rezultatelor între oele 16:00 și 20:00. Contestațiile  vor fi soluționate între 13 și 15 iulie 2015, iar pe 16 iulie 2016 se vor afișa rezultatele finale.

A doua oară-i cu noroc!

Ca în fiecare an, legiuitorul acordă o a doua șansă celor care, fie nu au promovat în prima sesiune examenul, fie nu s-au prezentat. Cei care doresc să își încerce norocul în această sesiune trebuie să se înscrie între 18 și 22 iulie 2016. Examenul se va desfășura la aceleași probe ca și în sesiunea precedentă. Astfel, proba orală la limba română și la cea maternă va avea loc între 16 și 17 august 2015 și la limba de circulație internațională între 17 și 19 august. Aptitudinile cu privire la calculator vor fi testate între 18 și 19 august 2016.

Probele scrise vor debuta cu cea la limba română pe 22 august 2016 urmate pe 23 august de proba scrisă la limba maternă. Fără să aibă vreo zi de răgaz, candidații își vor dovedi cunoștințele la proba obligatorie pe 24 august 2016 și la cea la alegere pe 26 august 2016. Rezultatele se vor afișa pe 29 august 2016, dată la care se vor depune și contestațiile între orele 16:00 și 20:00. Zilele de 30 și 31 august vor fi dedicate soluționării contestațiilor, iar pe 1 septembrie 2016 vor fi afișate rezultatele finale.

Frauda și tentativa de fraudă, te fac să pierzi bac-ul!

Cine-i prins cu mâța-n sac, va fi eliminat din examen. Desigur, în zilele noastre mâța din sac s-a transformat grație tehnologiei, în telefoane mobile, căști audio, orice mjloc electronic de comunicare sau de calcul care permite conectarea la internet sau la rețelele de socializare care permit rezolvarea subiectelor, efectuarea calculelor sau dau posibilitatea candidaților să comunice cu exteriorul.

La intrarea în sala de examen, candidații care au asupra lor ghiozdane, sacoșe, rucsacuri, poșete au obligația de a le lăsa în camera de depozitare a obiectelor personale. Cei care refuză acest lucru, nu vor fi primiți la examen.

Știrile juridice arată că li se interzice candidaților să aibă în sala de examen asupra lor, în obiectele de îmbrăcămite sau încălțăminte, în penare sau bănci manuale, cărți, culegeri, notițe, rezumate, ciorne care ar putea constitui surse de inspirație în rezolvarea subiectelor.

Cei care încalcă cu bună știință regulile de mai sus, vor fi eliminați din examen indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu și indiferent dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, cadre didactice din comisie sau alte persoane și indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise.

Noutățile legislative precizează că cei care vor fi eliminați din examen nu vor mai avea dreptul de a participa la probele următoarele ale examenului și fără posibilitatea de a li se recunoaște în sesiunile următoare notele obținute la probele promovate anterior eliminării, inclusiv la proba de evaluarea a competențelor lingvistice și digitale. Candidații acuzați de tentativă de fraudă nu vor mai avea dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Banii nu aduc învățătura, dar învățătura aduce bani

Ceea ce a trebui să înțeleagă liceeni de azi, este că învață doar pentru ei și pentru viitorul lor, nu pentru notele pe care le vor obține la bacalaureat. Acesta este doar un prim examen din seria celor la care ne supune viața.

„Media de la bacalaureat nu se indexează cu rata inflației și nici cultura generală cu trecerea timpului.”  (Zeno Șuștac)