Vrei să îți construiești o casă? Va trebui să îți angajezi un diriginte de șantier!


diriginte de santier

Unii români cu dare de mână aleg să își construiască o casă la țară, departe de zgomotul orașului, unde să se poată refugia la sfârșit de săptămână sau să își petreacă vacanțele. În prezent, cei care își construiesc o casă în mediul rural cu regim de înălțime parter și un etaj au nevoie doar de autorizația de construcție, de planul casei și pot alege să fie ajutați de prieteni, rude sau vecini la ridicarea acesteia.

Practic, legiuitorul nu le impune nicio restricție cu privire la calitatea lucrării sau la obligativitatea de a angaja oameni calificați pentru a ridica o casă. Începând cu 31 august 2015 povestea de mai sus va fi doar o frumoasă amintire, pentru că legiuitorul a introdus anumite restricții și condiții ce trebuiesc îndeplinite de cei care ridică, modifică, consolidează sau repară o casă.

Astfel, în Monitorul Oficial 484 din 2 iunie 2015 a fost publicată legea 177/2015 pentru modificarea și completarea legii 10/1995 privind calitatea în construcții. Legiuitorul a introdus și amenzi aspre pentru cei care nesocotesc dispozițiile legii.

Proiectele tehnice ale casei vor fi verificate de persoane calificate

Noutățile legislative stabilesc că pentru lucrările de construcții, proiectele tehnice întocmite vor fi verificate de către verificatori de proiecte atestați pe domenii și specialități, alții decât cei care le-au elaborat. Este interzis să se folosească proiecte tehnice care nu sunt verificate.

Noua lege impune și verificarea calității lucrărilor pentru realizarea construcțiilor și a intervențiilor la construcții pentru care se emit autorizații de construire sau desființare de către diriginții de șantier sau de responsabili tehnici autorizați. Știrile juridice arată că expertizarea tehnică a proiectelor, a execuției lucrărilor și construcțiilor se va face de către experți tehnici atestați.

Singura excepție se referă la proiectele pentru locuințele unifamiliale parter și anexele gospodărești proprietatea persoanelor fizice, situate în mediul rural și în satele ce țin de municipii și orașe și la cele pentru construcțiile provizorii pentru care nu se emit autorizații de construire. Toate acestea nu vor fi supuse verificării de către verificatori de proiecte atestați.

Noi obligații pentru proiectanți

 Atunci când există garanția că proiectul viitoarei construcții este bine făcut, orice proprietar/investitor se apucă liniștit de treabă. Noutățile legislative precizează că de la 31 august 2015 proiectanții răspund de asigurarea asistenței tehnice conform clauzelor contractuale pentru proiectele elaborate, pe perioada execuției construcțiilor sau a lucrărilor de intervenție la construcțiile existente. În plus, este obligatorie participarea proiectantului coordonator de proiect și a celor pe specialități la toate fazele de execuție stabilite prin proiect și la recepția lucrărilor.

Proiectanții răspund pentru erorile comise

Legiuitorul a stabilit că dacă apar erori de proiectare care generează noi costuri pentru efectuarea de lucrări suplimentare față de documentația tehnico-economică aprobată, atunci aceste cheltuieli vor fi suportate de proiectantul coordonator de proiect și proiectanții pe specialități, persoane fizice sau juridice, în solidar cu verificatorii proiectului. În cazul acestor erori pentru ca toate costurile să fie suportate de cei vinovați este nevoie să se facă o sesizare de către investitor/beneficiar și, în urma unui raport de expertiză tehnică elaborat de un expert tehnic atestat, se ia o decizie în acest sens.

Pentru a-i responsabiliza pe cei implicați în elaborarea proiectului și în transpunerea acestuia în practică, legiuitorul a stabilit ca specialiștii verificatori de proiecte atestați vor răspunde în solidar cu proiectantul în ceea ce privește asigurarea nivelului de calitate corespunzător cerințelor acestuia. Responsabilii tehnici autorizați cu execuția răspund pentru realizarea nivelului de calitate al construcției, iar experții tehnici atestați angajați pentru expertizarea unor proiecte, construcții, răspund pentru soluțiile pe care le dau.

Tocmai pentru că răspund pentru calitatea lucrărilor efectuate și pentru a fi sigur că, în cazul neîndeplinirii întocmai a atribuțiilor, beneficiarul/investitorul construcției va fi despăgubit, legiuitorul a impus ca proiectanții, specialiștii atestați tehnico-profesional să încheie asigurări de răspundere civilă profesională pe toată durata exercitării dreptului de practică. Obligația încheierii asigurării se va aplica după un an de la intrarea în vigoare a prezentei legi, adică de la 31 august 2016.  În plus, aceștia au obligația de a pune la dispoziția autorităților de reglementare și/sau control în construcții, la solicitarea acestora, actele întocmite în exercitarea atribuțiilor ce le revin.

Proprietarii au obligația de  a vira o sumă de bani către Inspectoratul de Stat în Construcții

Proprietarii au obligația de a vira la ISC o sumă egală cu 0,5% din valoarea autorizată fără TVA, a lucrărilor pentru realizarea construcțiilor noi și a celor de intervenție la construcțiile existente pentru care se emit autorizații de construire/desființare. Vor fi exceptați cei care realizează lucrări de intervenție pentru consolidarea clădirilor de locuit încadrate în clasa I de risc seismic.

Proprietarii vor achita suma de mai sus în două tranșe egale. Astfel, 50% se va vira la data transmiterii de către ISC a înștiințării privind începerea lucrărilor autorizate și restul se va plăti la data semnării procesului-verbal de recepție la finalizarea lucrărilor. Întârzierea la plată se va taxa cu 0,15% pe zi de întârziere.

Ce amenzi riscă cei care nu vor angaja un diriginte de șantier?

Noutatea absolută a acestei legi o reprezintă obligativitatea de a angaja un diriginte de șantier care să supravegheze și să verifice executarea lucrărilor. În plus, aceștia trebuie să fie autorizați sau să dețină certificate echivalente. Cei care vor continua să își ridice casele ca și până acum fără să apeleze la un diriginte de șantier vor plăti amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.

Cartea tehnică a construcției

Noutățile legislative privind cartea tehnică a construcției se referă la faptul că aceasta va cuprinde documentația privind proiectarea și execuția care vor fi predate de către investitor către proprietar la recepția lucrărilor. În plus, cartea tehnică va cuprinde și documentația privind recepția, urmărirea comportării în exploatare și intervenții asupra construcției care va fi predată la recepția finală a lucrărilor de construcții.

Știrile juridice arată că proprietarii construcțiilor au obligația de a păstra și de a completa la zi documentația tehnică privind urmărirea comportării în exploatare și intervenții asupra acestora. Rețineți că în cadrul asociației de proprietari, cartea tehnică se va păstra și completa de către administrator. La vânzarea construcției, există obligația de a preda noului proprietar cartea tehnică.

Întrebări fără răspuns

Intenția legiuitorului de a impune un diriginte de șantier era utilă pentru a fi siguri că lucrările au fost făcute ca la carte. Dar câte persoane din mediul rural dețin resursele materiale pentru a putea plăti un diriginte de șantier? Oare nu se va continua lucrul apelând tot la forța de muncă a celor ce lucrează la negru? Vor putea face cei de la ISC verificări în toate satele îndepărtate din țară ca să aplice amenzi celor care  nesocotesc legea?