Toate veniturile din jocurile de noroc vor fi impozitate !


joc norocSe spune că „cine nu riscă, nu câștigă”, dar, viața a dovedit că „cine riscă prea mult, rareori are noroc”. (Axel Oxenstierna) Sunt mulți cei care cred că pariind la jocurile de noroc, vor câștiga sume de bani care le vor asigura confortul zilei de mâine, aducându-i în postura de a nu mai munci niciodată. Sunt oameni care pariază poate și ultimii bani de pâine, crezând cu ardoare că șansa va fi de partea lor și vor primi bani din cer.

Ceea ce nu știu împătimiții jocurilor de noroc, care cred că șansa le va surâde și vor deveni bogați fără niciun pic de muncă, este că „norocul este ca o sticlă: cu cât strălucește mai mult, cu atât se sparge mai repede” (Publius Syrus)

În România, piața cazinourilor, a sălilor de jocuri, a pariurilor s-a dezvoltat foarte mult, atrăgând ca un magnet mulți români dornici să se îmbogățească peste noapte fără efort, mizând doar pe zeița Fortuna. Din 2009 și până în prezent taxa de autorizare percepută organizatorilor de jocuri de noroc a rămas nemodificată, astfel încât legiuitorul a considerat că se impune modificarea nivelului de taxare a operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc.

Astfel, legiuitorul a adoptat OUG 92/2014 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și modificarea unor acte normative, care a fost publicată în Monitorul Oficial  957 din 30 decembrie 2014.

Ce știri juridice noi aduce legiuitorul în domeniul jocurilor de noroc?

Publicitatea

  Reclama este sufletul comerțului, astfel încât, și în domeniul jocurilor de noroc, cei care au o publicitate cât mai bine conturată își atrag cei mai mulți clienți. Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că reclama și publicitatea trebuie să respecte principiul privind protecția minorilor și prevenirea accesului acestora la jocurile de noroc.

Se vor posta, la loc vizibil, pe materialele de promovare seria și numărul licenței de organizare și a autorizației de exploatare deținute de organizatorul jocurilor de noroc. Rețineți că nu este considerată publicitate acțiunea desfășurată de organizatori direct pe propria pagină de internet. Legiuitorul a stabilit că publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care conțin informații privind un joc de noroc pentru un număr nelimitat de persoane este interzisă.

Cine poate participa la jocurile de noroc?

Potrivit legii, poate participa la jocul de noroc orice persoană fizică cu vârsta de cel puțin 18 ani împliniți care dorește și are dreptul legal de a participa și care acceptă necondiționat regulamentul acelui joc. Cu titlu de știri juridice, se interzice participarea la jocurile de noroc a persoanelor care nu dețin asupra lor acte de identitate valabile.

Norocoșii vor primi câștigurile în bani sau premiile în natură în maxim 3 zile lucrătoare de la data la care au prezentat organizatorului de jocuri de noroc cupoanele, biletele, jetoanele sau alte mijloace cu care își pot proba câștigul.

 Noi surse de finanțare pentru ministere

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a decis că 5% din taxele percepute pentru obținerea licenței de organizare a jocurilor de noroc va fi venit la bugetul de stat și se va împărți astfel: 1% la Ministerul Culturii și câte 2% la Ministerul Educației Naționale și la Ministerul Tineretului și Sportului.

Impozitarea în trepte a venitului din jocurile de noroc

Cei care obțin venituri din jocuri de noroc vor fi impozitați prin reținerea la sursă cu o cotă de 1% aplicată asupra tuturor sumelor încasate de către participant de la un organizator de jocuri de noroc. Dacă veniturile de acest fel depășesc echivalentul a 15.000 euro, impozitul este de 16%, iar dacă depășesc 100.000 euro impozitul este de 25%.

Până la această modificare nu erau impozabile veniturile obținute din premii și jocuri de noroc, în bani și/sau natură, sub valoarea sumei neimpozabile de 600 lei, realizate de contribuabil pentru fiecare premiu și pentru câștigurile din jocuri de noroc de la același organizator sau plătitor într-o singură zi. Prin prezenta OUG s-a decis exceptarea de la impozitare doar a veniturilor obținute din premii aflate sub 600 lei, nu și a celor rezultate din jocuri de noroc.

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a decis că nu vor fi impozabile la sursă veniturile realizate ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță (on-line), slot-machine, lozuri și festivaluri de poker. În acest caz, norocoșii câștigători au obligația de a depune o declarație privind veniturile realizate până la 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Organul fiscal va stabili prin decizia de impunere suma ce va fi achitată de contribuabil.

Legiuitorul a stabilit că pentru aceste tipuri de jocuri, impozitul va fi de 1% pentru sumele de până la echivalentul a 14.999 euro, de 16% pentru sumele cuprinse între 15.000-99.999 euro și de 25% pentru sumele ce depășesc echivalentul a 100.000 euro.

S-a stabilit că organizatorul jocurilor de noroc are obligația de a păstra evidența nominală a persoanelor fizice care au obținut venituri din jocuri de noroc mai mari de 15.000 euro și de a le declara la fisc.

Noi taxe speciale

 Legiuitorul a  decis introducerea unei taxe speciale, pentru videoloterie, de 2% aplicată asupra venitului din jocurile de noroc și a unei taxe de viciu pentru jocurile de noroc tip slot-machine de 400 euro/post autorizat/an, care se va achita de către organizator odată cu taxa de licență.

Pentru acordarea licenței aferente jocurilor de noroc la distanță s-a introdus o taxă administrativă de 2.500 euro pentru analizarea documentației și 8.500 euro/an/licență pentru eliberarea licenței.

Cu titlu de știri juridice, s-a introdus și taxa de acces pentru jocurile de noroc din cazinouri, în cuantum de 20 lei, respectiv pentru jocurile de noroc din cluburile de poker, în cuantum de 10 lei.

Rețineți că valoarea în lei a taxelor pentru jocuri de noroc stabilite în moneda euro se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Cursul astfel stabilit va fi utilizat pe toată durata anului următor.

Norocul este idolul celor leneși        

Poate că decizia legiuitorului de a impozita toate veniturile obținute din jocurile de noroc și creșterea taxelor în acest domeniu, va duce, în timp, la o reducere a locațiilor care găzduiesc astfel de jocuri și va determina scăderea numărului celor care le trec pragul.

Cei care sunt împătimiți ai jocurilor de noroc nu au înțeles că norocul nu depinde de șansa pe care o au în cazinouri, pentru că „norocul este un divident al sudorii; cu cât transpiri mai mult, cu atât ești mai norocos.” (Ray Kroc)