Va fi război???


isldrNoutăţile legislative de la sfârşitul lui aprilie au stârnit mare vâlvă! La doar două zile de la publicarea în «Monitorul oficial» 312/2014 a Ordinului MApN de aprobare a formei certificatului medical eliberat de către medicul de familie în vederea prezentării la recrutare şi încorporare, ziarele şi reţelele de socializare vehiculau ştiri extrem de alarmante. Senzaţionalul se vinde bine, nu-i aşa?

Idealiştii se vedeau deja apărând cu dârzenie vatra strămoşească. Alţii se întrebau ce grad vor primi (având studii superioare), în vreme ce câţiva spuneau că nu vor să apere averile hoţilor şi corupţilor. Corupţi care, se spune, i-au speriat şi pe americani. Ei afirmă de mult, despre corupţie, că-i o mare ameninţare la adresa siguranţei naţionale.

La ambasada SUA s-au făcut aluzii legate de modul în care a fost adusă Crimeea sub aripa Rusiei. Nu luptele au determinat pierderea Crimeei, ci corupţia autorităţilor locale. Pentru un pumn de arginţi s-au închinat numaidecât noului stăpân. Atenţie la corupţi. Avem destui, gata să ne vândă oricui!

Ordinul pentru aprobarea formei certificatului medical eliberat de medicul de familie pentru a fi prezentat de tineri la recrutare/încorporare poartă semnăturile căpeteniilor MApN-ului, Ministerului Justiţiei, SRI-ului, SPP-ului, MAI-ului, Ministerului Sănătăţii, SIE-ului şi STS-ului şi poate fi consultat accesând un program legislativ.

Certificatul medical va conţine date cu privire la antecedentele patologice personale şi familiale, la starea prezentă a persoanei chemate la încorporare şi o declaraţie pe proprie răspundere a celui examinat, relativ la antecedentele psihiatrice şi la consumul de droguri. Şi de etnobotanice?

Observaţie! Nu toţi narcomanii vor da buzna să-şi declare “viciile ascunse” iar în privinţa celorlalţi, a psihoticilor veritabili, nu prea poţi vorbi despre discernământ sau răspundere juridică. Ce valoare are o declaraţie pe proprie răspundere semnată de un individ căruia “îi lipsesc câteva doage”? Zero!

Certificatul va trebui să conţină şi rezultatele unor analize medicale. Nu-i dificil deloc să întrevedem, cunoscând metehnele autohtone, cât s-ar înmulţi numărul de “grav bolnavi”, de-ar începe războiul. Medicii nărăviţi la bacşişuri ar elibera pe bandă rulantă documente cu menţiunea “inapt de luptă” pentru copiii de politicieni sau… de bani gata.

S-ar pune-n mişcare bani, pârghii informale şi relaţii, pentru ca miile de beizadele ale ţării- vlăstare de primari, de parlamentari şi de miniştri, să n-ajungă în război sau să rămână pe la popotă.

Deocamdată, nu se pune problema de recrutare a tinerilor de 20-35 de ani! Aşa ne asigură Comunicatul MApN, emis la scurtă vreme după ce aparatul naţional de zvonistică (radio «vocea şanţului») a furnizat publicului ştiri proaspete legate de iminenţa mobilizării. Întâmplător sau nu, Comunicatul a purtat acelaşi număr 113 ca şi Ordinul MApN de aprobare a formei certificatului medical.

Numărul 13 de la final sperăm să nu fie nefast! România e destul de lovită (de soartă) şi fără vreun război… Comunicatul citat afirmă lipsa oricărei legături între Ordinul M.113  şi înrăutăţirea relaţiilor dintre blocul NATO şi “Maica Rusie” (gata mereu să ia sub ocrotire provincii străine, bogăţii şi tezaure), pe fondul situaţiei critice din Ucraina. Suntem asiguraţi ferm de capacitatea Armatei de a proteja teritoriul naţional. Aşa se încheie Comunicatul!

Situaţia din Ucraina îngrijorează o lume întreagă. Pe noi, românii, ne vizează direct, cu sau fără comunicatele liniştitoare ale autorităţilor. Anii ’30 ai secolului XX au oferit o severă criză economică. I-a urmat un cumplit război, la doar câţiva ani. În 2008 s-a declanşat iarăşi criza. Europa intrase-n recesiune, numai economia României duduia, conform oficialităţilor.

A mai duduit, ea, vreo lună-două… până ce-a rămas fără combustibil. Ne-a pălit criza drept în creştetul ce n-a fost capabil s-o prevadă. Aşa s-ar putea întâmpla şi cu războiul, după ce ani de zile Armata n-a primit decât 1% din PIB. Să vorbim extrem de politicos cu toţi vecinii (unii-s foarte puternici), dar să fie şi-un ciomag solid la-ndemână. Aşa e prudent!

Ultimele noutăţi legislative au ocazionat numeroase speculaţii! Cu atâtea zvonuri de război, până şi economiştii au omis o clipă ştirile din contabilitate, aşteptând cu îngrijorare ordinul de chemare la oaste. Deşi se spune că nu-i loc de îngrijorări imediate, situaţia din Ucraina şi viitoarele mutări ale Rusiei pe tabla de şah geopolitică ne privesc îndeaproape.

 

Să se repete, oare, istoria?

Cinstit vorbind, la nivel de spiritualitate şi concepţii, românul obişnuit seamănă mai degrabă rusului decât occidentalului! Noi suntem, însă, membri NATO. Iar NATO şi Rusia se privesc, acum, precum boxerii, la proba cântarului.

Noi am mai avut neplăceri cu ruşii: la 1812, 1877 şi-n ultimul război mondial. S-a pierdut o Basarabie, o Bucovină de Nord, un tezaur. La 1968 era să împărtăşim soarta Cehoslovaciei.

Acum, în Republica Moldova există sute de mii de cetăţeni români. Ce se va petrece dacă Transnistria va urma aceeaşi cale precum Crimeea? Dar dacă cel de-al doilea stat românesc, dintre Prut şi Nistru, va fi cotropit de paşnici «turişti»- militari Spetsnaz sadea, dar în straie civile? Şi dacă cetăţenii români vor fi agresaţi, acolo? Cum va reacţiona statul român? Îi va lăsa să se descurce prin forţele proprii?

Periclitarea securităţii propriilor cetăţeni obligă România. Iar atacarea ţării noastre de către o putere adversă obligă NATO la acţiune! Ce-avem aici? Sămânţă de război. Regional, şi-apoi mondial!

Niciun om normal nu vrea război, mai ales împotriva celei de-a doua puteri militare a lumii. Noi ocupăm, în privinţa puterii de foc (arme convenţionale), locul 51 din 106 de ţări. Totuşi, n-am fi anihilaţi de armatele ruseşti în doar câteva ore sau, cum mai spune propaganda, în… 30 de minute. Acestea sunt tactici psihologice, menite a descuraja rezistenţa.

Tocmai răsuflam şi noi puţin mai liniştiţi după Comunicatul MApN, când premierul, aflat în vizită la fabrica de avioane Craiova, scapă porumbelul afirmând că “ne paşte un război”.

Să ne rugăm pentru pace! Dar să fim gata de zile negre. N-ar fi greşit dacă fiecare tânăr ar beneficia de o minimă pregătire militară. E nevoie de disciplină, de forţe numeroase instruite pentru intervenţie, la război, dar şi-n caz de dezastre naturale.

Istoria se repetă. N-aduce anul ce-aduce ceasul (după cum povestesc veteranii, ostaşului sovietic îi plăcea enorm să confişte… ceasuri). Războiul e nemilos când eşti prins… cu garda jos. Iroseşte ani de viaţă şi confiscă vieţi de om!