Înșelăciunea, capcană pentru naivi


escrociO vorbă din bătrâni spune „după faptă și răsplată.” Tare adevărat! Multă lume a spus că privind retrospectiv în viață, totul se plătește. Ai făcut bine, binele ți se întoarce într-o formă sau alta. La fel „dacă semeni rău, rău culegi.”

Doamna Jeni era la vârsta la care putea privi înapoi și trage linie: avea o familie frumoasă, nepoți de vârstă școlară, o familie iubitoare și prieteni cu care să împartă bucuriile și necazurile. După o viață de muncă era bucuroasă că își putea crește liniștită nepoții, se bucura de tot ceea ce și-a refuzat în vremea în care era mereu ocupată cu serviciul. Putea călători în locuri în care a visat cu ochii deschiși că ar putea ajunge, putea să își facă programul așa cum dorea.

Însă uneori viața are alte planuri cu noi pe care nu le știm. În ziua în care doctorul i-a spus că o boală nemiloasă îi dă târcoale, lumea ei s-a prăbușit. Care planuri, care vise? Acum era important să se agațe de firul de speranță și să spere că medicația dată de medic va avea efectul scontat. Într-o zi toată viața ei s-a schimbat total. Dar doamna Jeni era o luptătoare, mereu trebuie să existe o speranță și o șansă pentru fiecare, iar ea era decisă să lupte împotriva bolii și în final să o doboare.

Timpul a trecut și medicamentele nu au avut rezultatul scontat nici de medici, nici de doamna Jeni. S-a interesat și a aflat că într-un sat la câțiva kilometri de localitatea unde stătea era un așa-zis vraci, renumit pentru puterea cu care putea vindeca oamenii. Auzise că vraciul dădea oamenilor anumite ceaiuri cu puteri miraculoase.

Doamna Jeni femeie cu carte nu prea dădea crezare unor astfel de lucruri, dar în situația în care se afla se agăța cu disperare de orice fir de speranță care îi apărea în cale. A decis să meargă până acolo și să încerce pe propria-i piele miraculoasele ceaiuri. Cine știe poate se va vindeca și va putea începe din nou să viseze, să își facă planuri, să se bucure de micile nimicuri cotidiene…

Zis și făcut! A mers la acel așa-zis vraci care, după ce a vorbit cu ea, i-a dat o plasă plină cu ceaiuri cu denumiri care mai de care. A consultat-o susținând că este medic și s-a specializat în Tibet. A convins-o că multe persoane s-au vindecat după ce au băut din aceste ceaiuri. Condiția era să facă acest tratament cel puțin 6 luni și să vină o dată pe lună la el la consultație. Doamna Jeni părea încântată și plină de speranță după ce a vorbit cu vraciul. Euforică nici nu îi părea rău de suma mare de bani pe care acesta i-a cerut-o în schimbul ceaiurilor și al consultației.

Zilele treceau și ceaiurile nu își făceau efectul. Doamna Jeni a mers la medic care i-a confirmat că doar medicamentele pot trata boala ei, acele ceaiuri nu au nici un efect. Abia atunci doamna Jeni  a realizat că a fost trasă pe sfoară de acel individ care își spunea vraci și vindea iluzii ambalate frumos unor oameni aflați în suferință.

Spirit justițiar doamna Jeni a venit la mine să mă roage să îi explic ce putea face pentru a opri valul de înșelăciuni săvârșite de acel individ.

Ce este înșelăciunea?

Înșelăciunea este o infracțiune prevăzută la art. 215 Cod penal și este fapta prin care o persoană induce în eroare altă persoană prezentând ca adevărată o faptă mincinoasă sau ca mincinoasă o faptă adevărată în scopul de a obține pentru sine sau pentru altă persoană un folos injust și dacă prin aceasta s-a produs o pagubă. Infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.

Care pot fi cazurile de înșelăciune?

Sunt situații cum este al doamnei Jeni în care înșelăciunea a fost săvârșită folosindu-se de nume sau calități mincinoase sau alte mijloace frauduloase. În cazul de față acea persoană se folosea de calitatea de medic pe care nu o avea și susținea că ceaiurile vândute de el produc vindecări miraculoase. Practic prezenta ca adevărat un fapt fals (faptul că era medic) și uza de așa-zisa calitate pentru a induce oamenii în eroare. Datorită gravității, această formă de înșelătorie este pedepsită cu închisoarea de la 3 la 15 ani.

Sunt cazuri în care înșelăciunea apare la momentul încheierii unui contract sau al executării acestuia. De exemplu, o firmă A încheie un contract de vânzare-cumpărare de vopsele cu altă firmă B. Firma A a încheiat acel contract pentru că firma B a asigurat-o că este unic distribuitor în România al acelor vopsele, acest lucru fiind determinant pentru firma A pentru a accepta acel contract.

Practic, în cazuri de acest gen o persoană fizică sau juridică este indusă sau menținută în eroare cu prilejul încheierii sau executării unui contract prin prezentarea unui anumit fapt mincinos. Fără acel fapt mincinos nu s-ar fi încheiat sau executat contractul respectiv.

Un alt caz de înșelăciune des întâlnit în mediul de afaceri este acela al emiterii unei file cec fără a avea în cont acoperirea necesară sau cazul în care după ce se emite fila cec se retrag din cont sumele de bani. Pentru a ne afla în prezența infracțiunii de înșelăciune, este important să se fi produs o pagubă celui căruia i s-a înmânat fila cec făsă acoperire, iar cel care a emis acea filă cec să fi obținut un folos material injust din această operațiune. Acest caz de înșelăciune se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 12 ani, iar dacă s-a pricinuit o pagubă posesorului cec-ului, cu închisoare de la 3 la 15 ani.

De exemplu, o persoană X a emis 3 file cec știind că nu are disponibil în cont. În schimbul filelor cec fără acoperire a cumpărat încălțăminte de la 3 societăți comerciale, marfă pe care ulterior a vândut-o. Acesta a pricinuit o pagubă materială însemnată celor 3 părți vătămate (societăți comerciale). Din probele administrate s-a dovedit că X, la momentul încheierii contractelor de cumpărare a încălțămintei, a emis file cec știind că nu are disponibil în cont, acționând cu intenția directă de a produce o pagubă materială părților vătămate. Cei înșelați nu au știut la momentul primirii filelor cec că nu exista disponibil în contul persoanei X.

Chiar în situația în care X a susținut că se aștepta să îi intre anumite sume de bani în cont, tot înșelăciune este, pentru că atestă clar faptul că la momentul emiterii filelor cec nu avea disponibil în cont (condiție necesară în cazul lucrului cu filele cec).

Ce a făcut eroina noastră?

Când mi-a povestit ce pățise nu-mi venea a crede cum unii oameni se îmbogățesc pe seama suferinței semenilor crezând că rețeta miraculoasă prin care se joacă cu iluziile oamenilor nu va fi aflată nicicând de nimeni. Însă cu doamna Jeni așa-zisul vraci și-a găsit nașul.

Eroina noastră a mers la poliție și a făcut plângere împotriva acelui pretins vraci arătând modul în care acesta a acționat. Și cum în viață până  nu vezi, nu crezi cei de la poliție au zis să îl testeze pe șarlatan. Modul de operare identic cu cel descris de doamna Jeni, l-a trimis direct după gratii. În plus, față de infracțiunea de înșelăciune vraciul a primit o pedeapsă și pentru fapta de evaziune fiscală, deoarece toate sumele primite pentru așa-zisele consultații și pentru ceaiuri nu erau declarate la fisc. Falsul vraci și-a primit pedeapsa și a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare.

Când i-am spus eroinei noastre că în sfârșit s-a făcut dreptate, am văzut în marea de tristețe din ochii ei, un licăr de bucurie. Pusese capăt valului de minciuni ferind alte persoane aflate în situația ei de a fi înșelate de cineva care poate profita într-un asemenea mod de suferința lor.

Pentru mine gestul eroinei noastre a fost un exemplu care ar trebui urmat pentru că „cine nu pedepsește nedreptatea, poruncește ca ea să fie făcută. „(Leonardo da Vinci).