Spune stop violenţei domestice! Obţine ordinul de protecţie


De multe ori viaţa bate filmul. Chiar şi filmele americane care ne-au invadat ecranele televizoarelor după 1989 confirmă zicala de mai sus.

M-a impresionat foarte mult povestea unei doamne cu doi copii care a fost agresată de soţul violent ani de zile şi a îndurat în tăcere. Ea ştie cât a durut-o această tăcere pe care şi-a impus-o de dragul celor doi copii. Numai ea ştie câte nopţi a petrecut pe scara blocului în frig, pentru că a fost dată afară din casă de soţul aflat sub imperiul lui Bachus. Şi-a dus povara destinului fără să spună sau să facă ceva pentru a pune punct calvarului zilnic pe care îl îndura pentru că ştia că legal nu poate face nimic. Şi nici forţă să facă nu mai  avea. Într-o zi până şi destinul ei nefast s-a revoltat pe tăcerea ei şi i-a curmat suferinţa punând punct. În urma ei au rămas doi copii minori şi un soţ la fel de alcoolic şi violent.

         Mi-aş dori ca femeile să aibă curajul să spună nu violenţei domestice, pentru că acum legea este în sfârşit de partea lor. Mi-aş dori să nu mai existe femei care din ruşine, necunoaştere sau teamă să suporte violenţa domestică.

         Soluţia găsită de legiuitor se numeşte ordin de protecţie şi a fost instituită prin legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie modificată şi completată prin legea 25/09.03.2012 publicată în Monitorul Oficial nr. 165/13.03.2012 şi este în vigoare din data de 12.05.2012.

Pasul 1 – Cerere către judecătoria de la domiciliul dumneavoastră

         Dacă viaţa, integritatea fizică sau psihică vă sunt puse în pericol prin acte de violenţă exercitate de un membru al familiei dumneavoastră, formulaţi o cerere pe care o depuneţi la judecătoria de la domiciliul dumneavoastră. Cererea este scutită de plata taxei de timbru şi se judecă de urgenţă, participarea procurorului fiind obligatorie. De asemenea, este obligatoriu ca cel împotriva căruia se solicită emiterea ordinului de protecţie să fie asistat de un avocat ales sau din oficiu. În general, primul termen de judecată vi se acordă la 48 de ore de la depunerea cererii.

 Pasul 2 – Ce va conţine cererea?

          Veţi solicita instanţei să dispună cu caracter provizoriu una sau mai multe din următoarele măsuri, după caz:

– evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, chiar dacă acesta ar fi proprietarului respectivului imobil;

– reintegrarea dumneavoastră şi a copiilor în locuinţă dacă aţi plecat din casă;

– limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi din locuinţa comună doar în situaţia în care este un imobil care permite acest lucru. De exemplu,

într-un apartament semidecomandat acest aspect ar veni în contradicţie cu ideea ca victima să fie protejată.

– agresorul să fie obligat să păstreze o distanţă minimă faţă de dumneavoastră, de copii, de reşedinţă, locul de muncă sau şcoală;

– interdicţia agresorului de a se deplasa în anumite localităţi sau zone pe care le frecventaţi;

– interzicerea oricărui contact chiar şi telefonic sau prin corespondenţă cu dumneavoastră; – dacă agresorul are arme să le predea poliţiei;

 – obligarea agresorului de a  achita chiria şi întreţinerea imobilului în care v-aţi mutat singură sau cu copii, pentru că nu mai puteaţi locui în aceeaşi casă cu agresorul.

–  agresorul să fie obligat să urmeze terapie la un psiholog sau tratament.

Pasul 3 – Probe în susţinerea cererii şi durata măsurii

         Este important să reţineţi că acest ordin de protecţie are o durată limitată: 6 luni de la emitere. În susţinerea cererii puteţi depune la dosar certificate medico-legale dacă aţi fost victima violenţei fizice sau CD-uri cu înregistrarea agresorului când vă ameninţa. Sunt acceptaţi şi martorii, însă în marea majoritate a cazurilor secvenţele de violenţă domestică se petrec în intimitatea casei, ferite de restul lumii.

 Pasul 4 – Punerea în aplicare a ordinului de protecţie

         Cererile se judecă de urgenţă fiind supuse termenului de recurs în 3 zile de pronunţare. Ordinul de protecţie se comunică organelor de poliţie şi se pune în executare imediat. Acest lucru este util, pentru că pentru punerea în executare a ordinului, poliţistul poate intra în locuinţa familiei cu consimţământul persoanei protejate sau al altui membru al familiei. Dacă agresorul încalcă una dintre obligaţiile impuse prin ordinul de protecţie trebuie să sesizaţi cu o plângere secţia de poliţie atenţionând asupra faptului că s-a săvârşit infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an.

  Pasul 5 – Ce se întâmplă după ce expiră ordinul de protecţie ?

         După ce expiră cele 6 luni în care este în vigoare ordinul de protecţie puteţi cere emiterea unui alt ordin de protecţie dacă viaţa, liberatea vă sunt încă în pericol.

         Agresorul la rândul său poate cere revocarea ordinului de protecţie printr-o cerere către instanţa care l-a pronunţat. El va cere să se  constate că nu mai prezintă pericol pentru dumneavoastră, că a respectat obligaţiile impuse sau a urmat tratament şi consiliere psihologică.

         Fireşte că ordinul de protecţie poate fi cerut de victima agresiunii care poate fi o femeie, dar şi un bărbat. În majoritatea cazurilor femeile sunt cele supuse agresiunii, astfel încât legiuitorul a creat această lege ca un sprijin pentru femeile supuse violenţei domestice.

         Iată că după ani de zile în care a existat un vid legislativ în acest domeniu, legiutorul a găsit o soluţie. Sper că aşa veţi căpăta curaj şi veţi putea spune stop violenţei domestice. Nimeni nu merită să îndure violenţe şi umilinţe!