Oficialii din învăţământ se gândesc ca anul viitor să finanţeze universităţile proporţional cu numărul de angajaţi pe care-l scot pe piaţa muncii.
Din cauza că foarte multe locuri în facultăţile româneşti au ramas neocupate, în toamnă, se va organiza o nouă sesiune de admitere. Cele mai multe locuri neocupate bugetate la licenţă sunt la Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului, însă şi la ASE şi la Universitatea Bucureşti au ramas locuri libere. Aceeaşi situaţie este şi în cazul admiterii la master, unde au fost anulate 24 de programe anunţate în sesiunea de vară pentru că nu s-au înscris destui doritori.
Loredana Ghimfus, coordonatorul Biroului de Relații Publice al UB, a menţionat că au ramas locuri neocupate la Chimie, Filosofie, Fizică, Geologie, Litere, Matematică și Informatică, fiindcă tinerii nu mai sunt atraşi de aceste specializări.
Liderul sindical este de părerea că atâta vreme cât vor exista şi facultăţi private, unde admiterea este mult mai uşoară, mulţi se vor duce acolo. Elevii fug de examen în general, aşa că nu este de mirare faptul că sunt universităţi de stat care au rămas cu locuri neocupate la buget, chiar mai multe faţă de anul trecut.