Norme metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic


Ordinul nr. 7930/2024 prevede aprobarea Normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic, de conducere, de îndrumare şi control şi al personalului de cercetare din învăţământul de stat.

Pentru personalul didactic de predare, de îndrumare şi control şi de conducere din învăţământul preuniversitar de stat, concediul anual se stabileşte în raport cu structura anului şcolar, aprobată prin ordin al ministrului educaţiei.

Pentru personalul didactic, de cercetare şi de conducere din instituţiile de învăţământ superior de stat, concediul anual se stabileşte în raport cu structura anului universitar.

Personalul didactic de predare din învăţământul preuniversitar beneficiază de concediu de odihnă anual cu plată, cu o durată de 62 de zile lucrătoare, de regulă, în perioada vacanţelor şcolare.

Cadrele didactice din învăţământul universitar beneficiază de concediul anual de odihnă plătit, în perioada vacanţelor universitare, cu o durată de cel puţin 40 de zile lucrătoare. Personalul de cercetare din instituţiile de învăţământ superior beneficiază de concediu de odihnă conform Codului muncii.

Neefectuarea concediului anual de odihnă din motive bine justificate, dovedite prin documente, ca urmare a întreruperii acestuia la cererea salariatului, în cazul unor evenimente familiale deosebite, pentru care cadrul didactic are dreptul la zile libere plătite, sau în situaţia rechemării pentru motive bine întemeiate din concediul de odihnă, în condiţiile prezentelor norme metodologice, dă dreptul la efectuarea concediului restant într-un interval de 18 luni, începând cu prima vacanţă a anului şcolar/universitar următor celui în care persoana revine în activitate.