Comisia și țările UE simulează atacuri cibernetice la scară largă pentru a îmbunătăți gradul de pregătire.
Anul acesta, exercițiul este condus de autoritățile italiene, cu sprijinul Agenției Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA). În 2024, Blue OLEx se concentrează asupra cooperării la nivel executiv, în special prin intermediul Rețelei organizațiilor de legătură în caz de criză informatică (EU-CyCLONe), care a fost creată la intrarea în vigoare a Directivei privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în Uniune (Directiva NIS 2).
Exercițiul va ajuta liderii din domeniul securității cibernetice să identifice domeniile în care sunt necesare îmbunătățiri în ceea ce privește modul standardizat de răspuns la incidente și la crize.
EU-CyCLONe are ca obiectiv să contribuie la gestionarea incidentelor și a crizelor informatice majore la nivel operațional. Această rețea completează structurile de securitate cibernetică existente la nivelul UE prin corelarea cooperării la nivel tehnic, cum ar fi echipa de intervenție în caz de incidente de securitate informatică (CSIRT), și la nivel politic, cum ar fi mecanismul integrat pentru un răspuns politic la crize (IPCR). Rezultatele obținute în cursul exercițiului vor contribui la evaluarea planului privind răspunsul coordonat la incidentele și crizele de securitate cibernetică de mare amploare, adoptat în 2017.