Acord între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind cooperarea în domeniul gospodăririi apelor de frontieră


Hotărârea nr. 1254/2024 aprobă Protocolul Sesiunii a XII – a a împuterniciţilor, convenit la 24 aprilie 2024, pentru aplicarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind cooperarea în domeniul gospodăririi apelor de frontieră, semnat la Galaţi la 30 septembrie 1997.

Conform articolului 14 din regulament, părţile s-au informat reciproc cu privire la modul în care au fost îndeplinite prevederile Regulamentului, la funcţionarea fluxului informaţional, datele şi fenomenele caracteristice legate de curgerea apelor, despre îndepărtarea pericolului provocat de gheţuri, măsurile de protecţie împotriva inundaţiilor în cazul producerii acestora.

Schimbul de date şi prognoze hidrologice dintre părţi s-a efectuat zilnic conform prevederilor regulamentului.

Experţii celor două părţi au menţionat că schimbul operativ de informaţii, în cursul anilor 2019 – 2022, s-a efectuat zilnic între Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) din România – Bucureşti şi Centrul Hidrometeorologic din Ucraina – Kiev (YK FMII), prin e-mail, până la ora 11.00 în format cod HYDRA conform regulamentului de colaborare.