Casa Națională de Asigurări de Sănătate marchează în acest an un sfert de secol de la începerea activității sale instituționale în anul 1999. Momentul respectiv a semnificat și trecerea de la modelul de finanțare centralizată a sectorului de sănătate, la un model de finanțare adecvat economiei de piață, bazat pe relații contractuale între finanțator și furnizorii de servicii medicale/medicamente/dispozitive medicale, precum și pe plata serviciilor realizate, indiferent de forma de proprietate a furnizorului, în conformitate cu principiul „banii urmează pacientul”.
La 1 ianuarie 1999, o dată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 145/1997 a asigurărilor de sănătate, a început activitatea CNAS și a caselor de asigurări de sănătate din subordine., iar la 1 octombrie 1999 s-au semnat primele contracte dintre casele de asigurări și furnizorii de servicii de sănătate.
Apariția sistemului de asigurări sociale de sănătate a permis în timp creșterea finanțării sectorului de sănătate din România și a numărului de furnizori de servicii medicale pentru persoanele asigurate, facilitând procesul de modernizare a acestui sector. Astfel s-a ajuns ca în anul 2023 să fie furnizat persoanelor asigurate un număr total de 323,8 milioane de servicii de sănătate.