Instrucțiuni de completare a “Declaraţiei privind anumite produse din plastic de unică folosinţă”


Ordinul nr. 1609/2024 prevede modificarea şi completarea Ordinului ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 185/2023 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului “Declaraţie privind anumite produse din plastic de unică folosinţă” şi a instrucţiunilor de completare şi depunere a acestuia.

În rubrica «Procentul de material reciclat conţinut în sticle PET pentru băuturi introduse pe piaţă în anul de raportare (în %)» se înscrie cu cifre arabe, în procente, raportul dintre greutatea plasticului reciclat din sticlele PET introduse pe piaţă în anul de raportare şi greutatea părţilor din plastic ale sticlelor PET introduse pe piaţă în anul de raportare, calculat prin aplicarea formulelor prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentele instrucţiuni.

Declaraţia privind anumite produse din plastic de unică folosinţă se completează şi se transmite în format electronic de către persoanele juridice şi persoanele fizice care au introdus pe piaţă astfel de produse, potrivit legislaţiei în vigoare.

Transmiterea declaraţiilor privind anumite produse din plastic de unică folosinţă în format electronic se face numai după ce contribuabilul şi-a dat acordul cu privire la comunicarea datelor printr-o reţea de comunicaţii electronice.