ANCOM propune actualizarea tarifelor privind utilizarea resurselor de numerotație


Autoritatea Natională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a lansat în consultare publică un proiect de decizie prin care se revizuiesc tarifele de utilizare a resurselor de numerotație datorate de furnizorii de telefonie și se introduce un mecanism de stabilire a acestora prin utilizarea Indicelui Prețului de Consum (IPC), care ia în calcul evoluțiile prețurilor.

Începând cu anul 2025, ANCOM va stabili și va publica, în luna noiembrie a fiecărui an, tarifele de utilizare a resurselor de numerotație, aplicabile în anul următor.

Prin proiectul supus consultării publice se propune revizuirea tarifelor de utilizare a resurselor de numerotație, introducerea unui mecanism predictibil și transparent de stabilire a acestora, dar și clarificarea modalităților de încasare în anumite cazuri a căror nevoie de reglementare a reieșit din practică.

Nivelul tarifelor de utilizare pentru majoritatea categoriilor de numerotație a fost stabilit în anul 2007, situându-se printre cele mai scăzute din Europa, nemaifiind modificat până în prezent. Pentru revizuirea tarifelor, Autoritatea propune aplicarea la tarifele actuale a Indicelui prețurilor de consum (IPC lunar) publicat de către Institutul Național de Statistică (INS), aferent perioadei septembrie 2007 – iunie 2024.