Metodologie privind condiţiile de şcolarizare a românilor de pretutindeni


Ordinul nr. 5552/2024 prevede aprobarea Metodologiei privind condiţiile de şcolarizare a românilor de pretutindeni şi a cetăţenilor străini în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat, particulare şi confesionale particulare acreditate din România.

Din categoria românilor de pretutindeni fac parte:
a) persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, minorităţilor lingvistice sau grupurilor etnice autohtone române sau care aparţin filonului cultural şi etnic românesc, existente în statele din vecinătatea României şi în alte state, care îşi asumă identitatea etnică, lingvistică şi culturală română faţă de autorităţile române, indiferent de etnonimul folosit;
b) românii emigranţi, indiferent că au păstrat sau nu cetăţenia română, descendenţii acestora, precum şi cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate;
c) etnicii care se recunosc de origine română, aflaţi în afara graniţelor ţării, înregistraţi ca altă minoritate în statul de reşedinţă, care îşi asumă, prin autoidentificare, apartenenţa la spaţiul cultural şi identitar românesc.

Înmatricularea românilor de pretutindeni se va realiza prin decizie a rectorului, conform calendarului stabilit de instituţia de învăţământ superior primitoare, potrivit legislaţiei în vigoare.

Documentele de studii originale emise în state care sunt părţi ale Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961 (Convenţia privind apostila de la Haga), trebuie să fie vizate de autorităţile competente din ţările emitente cu apostila de la Haga.

Studenţii români de pretutindeni care se retrag de la studii sau sunt exmatriculaţi se pot reînscrie, la acelaşi nivel de studii, doar pe locuri cu plata taxei de şcolarizare în lei, în cuantumul stabilit pentru cetăţenii români, în conformitate cu regulamentele proprii ale fiecărei instituţii de învăţământ superior. Excepţie fac cazurile medicale, aprobate în baza cartei universitare.