Cadrul instituţional de implementare şi gestionare a fondurilor alocate României prin Fondul pentru modernizare


OUG nr. 91/2024 prevede modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2022 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar de implementare şi gestionare a fondurilor alocate României prin Fondul pentru modernizare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Mecanismul de alocare a fondurilor disponibile din Fondul pentru modernizare este implementat prin intermediul programelor – cheie, elaborate pe baza sectoarelor şi subsectoarelor. În cadrul fiecărui program – cheie pot fi finanţate unul sau mai multe sectoare/subsectoare.

Selecţia propunerilor de investiţii pentru fiecare sector/subsector se face printr-o procedură de selecţie competitivă sau, prin excepţie, printr-o procedură de selecţie necompetitivă, de către Comitetul de supraveghere, în funcţie de industria sau domeniul de aplicabilitate al fiecărui sector/subsector şi în conformitate cu prevederile legislaţiei din domeniul ajutorului de stat. Propunerile de investiţii vizează investiţii prioritare sau neprioritare şi se referă la un proiect individual sau la o schemă multianuală.

Partenerii de implementare răspund exclusiv pentru prejudiciile cauzate în legătură cu îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în acordurile de parteneriat. Acordurile de parteneriat trebuie să prevadă în mod expres limitele drepturilor şi obligaţiilor partenerilor.