Măsuri pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist!


OUG nr. 51/2024 prevede modificarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Ordonanța de urgență amendează cadrul normativ în vigoare referitor la restituirea imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în Romania.

Mai exact, clarifică și detaliază modalitatea și procedura de soluționare a cererilor pentru acordarea de măsuri compensatorii prin puncte la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților pentru cazurile la care, prin hotărâri judecătorești irevocabile/definitive, instanțele de judecată s-au pronunțat asupra existenței și întinderii dreptului, precum și asupra calității de persoană îndreptățită, și la care nu s-au formulat cereri în baza Legii nr. 10/2001.

De asemenea, clarifică calea de atac împotriva deciziilor emise în soluționarea acestor categorii de cereri.

Actul normativ ține cont de recomandările formulate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la această problematică, iar urgența adoptării este conferită de faptul că următoarea examinare a modului în care România pune în executare hotărârile CEDO va avea loc în cadrul reuniunii Comitetului Miniștrilor în iunie 2024.