Sesizarea referitoare la componenţa ASF – discutată pe 4 iulie


CCR
Curtea Constituţională a României va dezbate pe 4 iulie sesizarea PDL şi PP-DD referitoare la componenţa Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Sesizarea, semnată de cei 23 de senatori membri ai PDL, la care s-au adăugat 12 senatori ai grupului PP-DD, vizează Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 55/2013 privind unele măsuri fiscal-bancare şi pentru modificarea unor acte normative, pe care contestatarii o consideră neconformă cu prevederile art. 1 alin. (3) şi (5), precum şi ale art. 115 alin. (4) din Constituţie, fiind astfel neconstituţională.

PDL invocă printre motivele de neconstituţionalitate încălcarea de către Guvern a condiţiilor constituţionale pentru emiterea unei ordonanţe de urgenţă în sensul că nu a existat o situaţie extraordinară şi nici urgenţa reglementării, dar şi încălcarea principiului constituţional al democraţiei pentru că, susţin autorii sesizării, ”alegerea membrilor Consiliului ASF a fost făcută de majoritatea parlamentară din rândul membrilor partidelor care formează această majoritate sau dintre cei agreaţi de către aceasta, propunerile opoziţiei parlamentare fiind total ignorate”.

Semnatarii sesizării susţin că Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul lor.

Potrivit acestora, Curtea a constatat că ordonanţa de urgenţă trebuie să îndeplinească două condiţii şi anume: să fie emisă în cazuri excepţionale, iar măsurile adoptate să prezinte caracter de urgenţă.