Potrivit Legii nr. 202/2023 România a aderat la Convenţia privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale, adoptată la Paris la 21 noiembrie 1997.
Prin “funcţionar public străin” înțelegem orice persoană, numită sau aleasă, care deţine o funcţie legislativă, administrativă sau judiciară într-o ţară străină, orice persoană care exercită o funcţie publică pentru o ţară străină, inclusiv pentru o agenţie de stat sau o întreprindere publică şi orice funcţionar sau agent al unei organizaţii publice internaţionale.
Mituirea unui funcţionar public străin se pedepseşte prin sancţiuni penale eficace, proporţionale şi disuasive. Tipurile de sancţiuni sunt comparabile cu cele aplicabile în cazul coruperii funcţionarilor publici ai părţii respective şi limitele speciale ale pedepsei închisorii prevăzute de lege în cazul persoanelor fizice permit de o manieră eficace asistenţa judiciară reciprocă şi extrădarea.
Fiecare parte ia măsurile necesare, în conformitate cu principiile sale de drept, pentru a reglementa răspunderea persoanelor juridice pentru coruperea unui funcţionar public străin.