Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor acte normative a fost recent modificat de Legea nr. 201/2023.
Se introduc dispoziții privind înregistrările obţinute din activităţi specifice culegerii de informaţii.
Înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii privitoare la pregătirea ori săvârşirea unei infracţiuni dintre cele prevăzute la art. 139 alin. (2) ( de exemplu: infracţiuni privind nerespectarea regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare, al materiilor explozive şi al precursorilor de explozivi restricţionaţi, de trafic şi exploatarea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, de spălare a banilor) şi au fost respectate prevederile legale care reglementează obţinerea acestor înregistrări.
După înregistrarea sesizării, dosarul este repartizat aleatoriu unui judecător de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acesta fixează termen de soluţionare în camera de consiliu şi dispune citarea părţilor şi a persoanei vătămate şi încunoştinţarea procurorului.
Iar judecătorul care a autorizat activităţile specifice culegerii de informaţii nu poate participa la soluţionarea sesizării privind legalitatea acestora.