Senatorul UDMR Tanczos Barna va propune Ministerului Mediului modificarea procedurilor de evaluare a pagubelor produse de animalele sălbatice, fenomen cu care judeţul Harghita se confruntă frecvent.
Tanczos Barna a organizat o întâlnire cu toţi factorii implicaţi în evaluarea, stabilirea şi plata daunelor provocate de specii de interes cinegetic, printre aceştia numărându-se primari, şefi de composesorate, preşedinţi de asociaţii de vânătoare, administratori de fonduri de vânătoare, dar şi reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Braşov, ai Direcţiei Agricole sau Agenţiei de Protecţia Mediului.
În urma discuţiilor, a reieşit că numărul pagubelor produse de sălbăticiuni este mult mai mare în Harghita decât media pe ţară şi că numărul de exemplare de urs aprobate pentru împuşcare este mult mai mic decât ar permite populaţia totală a acestor animale.
El a subliniat faptul că în procesul de acordare a despăgubirilor există mai multe ‘interese contrare’, de pe o parte fermierii şi administratorii fondurilor de vânătoare şi de cealaltă parte Ministerul Mediului.
Tanczos Barna consideră că procedurile cu privire la despăgubirile acordate în cazul pagubelor produse de animale sălbatice lasă loc de ‘interpretări subiective’, lăsând la latitudinea comisiilor locale, spre exemplu, să stabilească dacă fermierul şi-a păzit culturile sau animalele.
În timpul întâlnirii s-a discutat şi despre modalităţile de prevenire a pagubelor, cei prezenţi fiind de părere că această chestiune este una relativă.
Fenomenul stricăciunilor produse de sălbăticiuni se înregistrează de mai mulţi ani în Harghita fără ca cineva să fi găsit o soluţie. Mulţi dintre localnici au renunţat să-şi mai cultive terenurile aflate în apropierea pădurilor, de teamă să nu rămână fără recoltă şi munca lor să fie în zadar.