România va avea un Plan Naţional dedicat achiziţiilor publice verzi pentru promovarea tehnologiilor curate, iar în perioada următoare cel mai nou parteneriat privind acest tip de achiziţii, semnat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, se va transforma într-un act normativ, a declarat, într-o conferinţă de presă, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
Oficialul a menţionat, totodată, că la nivelul ministerului de resort există deja adoptate criterii eco în procesul de atribuire a unor contracte.
“La nivelul Ministerului Mediului, am introdus două criterii eco în procesul de atribuire de către Autoritate în procedura de licitaţii. Avem în licitaţie publică electronică achiziţionarea de energie electrică, prin care am solicitat ca energia din surse regenerabile să fie de 20% din total, De asemenea, avem în licitaţie servicii şi produse de curăţenie biodegradabile, încurajând astfel toate acele companii care deţin autorizaţie de unitate protejată. Un alt exemplu de criteriu privind Achiziţiile Publice Verzi este achiziţionarea de combustibil pe carduri, apoi articole de birotică şi papetărie realizate din materiale reciclate, servicii de telefonie mobilă, prin care cel puţin o staţie de telefonie mobilă să fie alimentată cu energie din surse regenerabile. În plus, cel puţin o maşină din parcurile auto ale instituţiilor publice să fie electrică”, a explicat Rovana Plumb.
Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice a semnat, joi, în prezenţa premierului Victor Ponta, protocolul de colaborare referitor la achiziţiile publice verzi, cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.