Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei, formată din reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare a dezbătut, în perioada 29 mai – 19 iunie, peste 500 de amendamente.
“Chiar dacă pe parcursul activităţii noastre am fost deseori criticaţi cu privire la soluţiile pe care le-am adoptat, personal vreau să subliniez modul extrem de constructiv şi de responsabil în care am colaborat cu toţi membrii Comisiei, precum şi buna credinţă care ne-a animat pe toţi pe parcursul acestei colaborări. De asemenea, se cuvine să mulţumim Forumului Constituţional pentru modul profesionist în care a organizat activitatea. Într-un interval relativ scurt, acesta a reuşit să pună la dispoziţia Comisiei un material coerent, extrem de util, care s-a constituit într-un ghid de lucru foarte important. Personal nu cred – aşa cum am mai declarat deja, că există amendamente mai importante decât altele în dezbaterile legate de revizuirea Constituţiei. Aflându-ne oarecum la finalul primei etape ale acestui demers, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României cred că se cuvine să evidenţiem câteva dintre modificările de substanţă pe care noua propunere de revizuire a Constituţiei le va conţine, a subliniat vicepreşedintele Comisiei parlamentare speciale, senatorul social-democrat Ioan Chelaru.
Un al doilea aspect care face obiectul revizuirii, inclusiv al propunerii de modificare a Legii fundamentale, îl constituire îmbogăţirea regimului juridic al drepturilor, libertăţilor şi îndatoririlor fundamentale. “În acest sens, dispoziţiile constituţionale referitoare la dreptul la apărare, inviolabilitatea domiciliului, protecţia vieţi intime, familiale şi private, secretul corespondenţei şi dreptul la proprietate sunt doar câteva dintre drepturile fundamentale al căror conţinut normativ a fost modificat şi/ sau completat”, a precizat vicepreşedintele Comisiei parlamentare speciale.