Înălţimea maximă admisă a construcţiilor din zonele rurale din Delta Dunării


Hotărârea nr. 491/2022 prevede modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.516/2008 privind aprobarea Regulamentului – cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunări.

Înălţimea maximă admisă a construcţiilor din zonele rurale din Delta Dunării este de 10 m de la cota terenului amenajat în dreptul intrării principale, echivalentul a 3 niveluri, dintre care unul în mansardă/acoperiş, cu condiţia ca raportul dintre dimensiunea orizontală cea mai lungă şi înălţimea clădirii să fie de cel puţin 1,6 m. În cazul acoperişurilor realizate din stuf, pentru alte funcţiuni decât cea de locuire, înălţimea maximă admisă este de 12 m.

Menţionăm că aceste prevederi nu se aplică în cazul edificiilor cu caracter de unicat – foişoare, belvederi, faruri sau alte structuri pentru navigaţie, comunicaţii şi apărare, precum şi în cazul edificiilor pentru lăcaşuri de cult şi al clădirilor agroindustriale.

Pentru orice construcţie cu aria desfăşurată mai mare de 150 mp sau ansamblu de construcţii cu aria desfăşurată totală mai mare de 300 mp, indiferent de destinaţie, este obligatorie obţinerea avizului Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism a consiliului judeţean.