Guvernul a propus un proiect de lege privind reglementarea pieţei funciare din România prin care vrea să limiteze speculaţiile cu terenurile agricole şi să înfiinţeze o Agenţie Guvernamentală care să devină principalul jucător din piaţă. Propunerile, însă, ridică o serie de probleme grave, în contextul în care deţinerile de terenuri agricole sunt limitate la un număr, încă nespecificat, de hectare, iar parcelele nu pot fi revândute 10 ani de la cumpărare. În plus, persoanele fizice nu pot cumpăra teren dacă nu au studii agricole şi experienţă în domeniu, vecinii primesc dreptul de preemţiune, iar dacă aceştia sau arendaşii nu vor să cumpere o parcelă scoasă la vânzare, o ia statul.
Costel Olteanu, preşedintele UNPCPR, ne-a mai declarat că “numai juriştii din Ministerul Agriculturii pot aviza un asemenea proiect de lege care nu respectă dreptul de proprietate”. “Din câte ştiu eu, această propunere va fi discutată în Comisia de Dialog Social de joi, unde mai mult ca sigur se vor găsi cu totul alte soluţii pentru rămânerea în proprietate a cetăţenilor români a unei cât mai mari suprafeţe cu potenţial agricol din România”, a detaliat acesta.
Terenurile agricole dobândite prin cumpărare nu vor putea fi vândute pe o perioadă de 10 ani de la achiziţionarea acestora. În plus, prevede propunerea legislativă a Executivului, acestea nu vor putea fi scoase din circuitul agricol pentru o perioadă de 20 ani de la cumpărarea acestora şi nici introduse în intravilan prin PUG/PUZ pentru o perioadă de 20 ani de la cumpărarea acestora.
Legat de interzicerea vânzării terenurilor agricole dobândite prin cumpărare, pentru o perioadă de 10 ani, Ginu Toma, preşedintele Federaţiei Agricultorilor – “Fermierul”, a afirmat că nu este corectă şi că pentru a evita specula, autorităţile ar trebui să impoziteze cu 80-85%, de exemplu, diferenţa de preţ, nu să interzică vânzarea.
Pentru a putea cumpăra teren agricol în România, persoanele fizice trebuie să îndeplinească mai multe condiţii restrictive, se arată în proiectul de lege al Guvernului privind reglementarea pieţei funciare din România.
Agenţia Guvernamentală prevăzută în proiect are şi ea drept de preemţiune şi se doreşte ca aceasta să funcţioneze ca un agent care, pe de o parte, să accelereze comasarea terenurilor, iar pe de altă parte să limiteze deţinerile prea mari.
Astfel, potrivit propunerii legislative, aceasta va avea drept atribuţii eliberarea de avize pentru cumpărarea terenului agricol în condiţiile stabilite de lege, monitorizarea şi gestionarea terenurilor vândute/cumpărate, precum şi eliminarea pe cât posibil a intenţiilor speculative cu teren agricol.
Agenţia va putea să intervină pe piaţa funciară pentru reglarea acesteia şi să limiteze creşterile excesive ale suprafeţelor/fermă, să orienteze în mod amiabil piaţa funciară prin consultanţă gratuită pentru persoanele fizice care doresc să cumpere teren, să sprijine instalarea tinerilor fermieri şi să încurajeze transferul unor ferme. Printre atribuţii se numără şi cumpărarea/vânzarea de teren agricol situat în extravilan şi arendarea unor suprafeţe de terenuri agricole.