Stabilirea zonelor de pestă porcină africană în statele membre a fost actualizată


Pesta porcină africană este o boală infecţioasă virală care afectează populaţiile de porcine deţinute şi sălbatice şi care poate avea un impact puternic asupra populaţiilor de animale în cauză şi asupra rentabilităţii creşterii porcinelor, cauzând perturbări ale circulaţiei transporturilor acestor animale şi a produselor provenite de la acestea în interiorul Uniunii şi ale exporturilor către ţări terţe.

Regulamentul nr. 1795/2021 prevede modificarea anexei I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/605 de stabilire a măsurilor speciale de combatere a pestei porcine africane.

Având în vedere aceste focare recente de pestă porcină africană la porcine deţinute în Bulgaria, Polonia, precum şi focarul apărut la o porcină sălbatică în Slovacia, ţinând seama de situaţia epidemiologică actuală în ceea ce priveşte pesta porcină africană în Uniune, stabilirea zonelor în statele membre respective a fost reevaluată şi actualizată.

În plus, au fost reevaluate şi actualizate şi măsurile existente de gestionare a riscurilor. Este necesar ca aceste modificări să fie reflectate în anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/605.