Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind Memorandumul de înţelegere între statul român şi Rompetrol. Proiectul de act normativ a fost adoptat cu 233 voturi pentru, 63 voturi împotrivă şi 26 abţineri.
Grupurile deputaţilor PDL şi PP-DD au anunţat că au votat împotriva proiectului de lege, acuzând faptul că prevederile memorandumului vor produce prejudicii statului român.
“Nu doresc să mă refer la istoria mai îndepărtată a acestei societăţi, deşi ar fi de remarcat momentul 2003, moment în care Guvernul Năstase acordă o perioadă de graţie de şapte ani de zile lui Dinu Patriciu pentru a-şi plăti datoriile. Sau momentul 2007, când Dinu Patriciu vinde către Kaz Munai Gaz acţiunile deţinute la Rompetrol fără a ţine cont de angajamentul pe care-l avea cu Guvernul României în 2003 ca până-n 2010 să-şi achite datoriile. Doresc să evidenţiez în faţa dumneavoastră acţiunile recente ale Guvernului Ponta I şi, respectiv, Ponta II, acţiuni total netransparente în defavoarea României, acţiuni menite să devalizeze statul român.(…) În septembrie 2012, Guvernul României adoptă Ordonanţa 45/2012 de modificare a art.1 a Ordonanţei 88 privind OPSPI-ul. Pe 15 februarie 2013, Grupul Rompetrol anunţă public faptul că a semnat un Memorandum de înţelegere privind stingerea creanţei Rompetrol.(…) Pe 19 februarie aprobaţi această Ordonanţă şi pe 26 februarie îi solicit domnului Vosganian să-mi răspundă dacă domnia sa consideră legal împuternicirea OPSPI să negocieze în numele României această creanţă. Răspunsul este unul de-la dreptul halucinant. Şi anume Ordonanţa 45 se referă la privatizarea unor societăţi la care România este acţionar unic sau majoritar, acest act fiind inaplicabil situaţiei Rompetrol. OPSPI nu avea dreptul să negocieze cu Kaz Munai Gaz stingerea creanţei Rompetrol “, a susţinut deputatul PDL.
Guvernul a aprobat, prin proiect de lege, pe 8 mai, Memorandumul de Înţelegere dintre statul român şi The Rompetrol Group N.V. (TRG), semnat la Bucureşti la 15 februarie, potrivit căruia TRG va cumpăra de la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) 26,6969% din acţiunile emise de RRC în schimbul a 200 milioane de dolari.
Memorandumul de înţelegere între Grupul Rompetrol şi statul român prevede şi constituirea unui Fond de investiţii kazah-român în valoare de un miliard de dolari cu scopul realizării de investiţii energetice în România.