Deputații europeni urmează să voteze privind acordul provizoriu încheiat cu miniștrii UE referitor la noile drepturi minime pentru toți angajații. Această legislație acordă noi drepturi angajaților cu contracte de muncă atipice și celor ce au locurile de muncă neobișnuite, precum lucrătorii independenți sau angajații pe termen scurt, fenomen ce este cunoscut la nivelul forței de muncă drept „gig economy” sau economia activităților mărunte, potrivit unui comunicat.
Noile norme urmăresc să protejeze lucrătorii prin asigurarea unor condiții de lucru mai transparente și mai previzibile, cum ar fi durata perioadei de probă, programul de lucru și dreptul la formare obligatorie gratuită.
Normele prevăd, de asemenea, că angajatorii nu ar trebui să interzică unui lucrător să se angajeze la un alt loc de muncă în timpul său liber și solicită ca angajatorii să ofere din timp (într-o săptămână) informații esențiale despre responsabilitățile angajaților privind condițiile de lucru. Acesta este un pas important în politica socială a UE.