Echipamentele care sunt finanţabile de AFM în programul de subvenţionare cu până la 20.000 de lei a unei instalaţii fotovoltaice au şi ele nevoie de avize. Informaţiile sunt puţine şi contradictorii, iar până când AFM nu va publica o listă cu echipamentele agreate, beneficiarii şi instalatorii nu ştiu ce invertoare să pună.
În termeni grosieri, invertorul este unul dintre echipamentele sistemului fotovoltaic, cel care converteşte energia produsă de panourile fotovoltaice, din curent continuu în curent alternativ, pentru consumul locuinţei şi (eventual) transferul unei părţi din producţie în reţea.
Deşi mai este puţină vreme până când firmele de instalatori să facă proiectele pentru persoanele fizice şi să le depună la AFM pentru a primi, în final, finanţarea de până la 20.000 de lei, a apărut o problemă şi aici: ce invertoare sunt acceptate pentru finanţare?
În Ghidul de Finanţare al AFM, apar, printre altele, câteva cerinţe pentru invertoare: trebuie să aibă puterea instalată de minimum 3 kW, să poată funcţiona la o altitudine de 2.500 de metri şi să fie acreditat de Transelectrica. În ceea ce priveşte acest ultim aspect, se pune întrebarea de ce este necesar de la operatorul reţelei naţionale de înaltă tensiune un aviz pentru un echipament cu o putere mică, şi care oricum este legat la reţeaua de joasă tensiune-în prima formă a Ghidului, supusă dezbaterii publice, se spunea că el este acreditat de ANRE, RDE şi OTS (Transelectrica), după caz.