Instrucțiunile privind aplicare unitară a unor prevederi din Codul Fiscal


În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1037 din data de 6 decembrie 2018, au fost publicate Instrucțiunile de aplicare unitară a prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) și alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, din 26.11.2018.

Instrucțiunile au fost elaborate în scopul aplicării unitare a art. 291 alin. (2) lit. e) și alin. (3) lit. e),prin care se stabilesc principalele elemente care stau la baza încadrării din punctul de vedere al TVA a operațiunilor realizate de persoanele impozabile ca reprezentând:
a) livrări de alimente, pentru care se aplică cota redusă de TVA de 9%;
b) prestări de servicii de restaurant sau catering, pentru care se aplică cota redusă de TVA de 5%, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea, care se încadrează la codul NC 22 03 00 10 și pentru care se aplică, de asemenea, cota de TVA de 5%.

Regulamentul prevede criteriile după care urmează a fi acordate cotele de TVA, prin intermediul practicii CJUE, și unor exemple concrete.