Potrivit unor amendamente depuse pe 7 noiembrie, legea dării în plată intrată în vigoare acum doi ani ar putea fi modificată din nou.
Principalele completări vizează instituirea unor condiţii mai exacte în care instanţele de judecată pot decide sau nu existenţa impreviziunii într-un dosar de judecată: dacă preţul de vânzare al imobilului s-a devalorizat cu 50% faţă de momentul achiziţionării sau dacă diferenţele de curs valutar sunt mai mari de 20% faţă de momentul contractării creditului. Includerea majorării gradului de indatorare în rândul condiţiilor de declarare a prezumţiei de impreviziune aduce sub incidenţa legii dării în plată şi pe cei care sunt afectaţi de creşterea Robor.
Întrucât hotărârile instanţelor sunt contradictorii şi apar situaţii în care impreviziunea este interpretată subiectiv, aberant uneori, se stabilesc situaţiile clare de impreviziune”, spune una din motivaţiile prezentate de senatorul PSD în apărarea amendamentelor de modificare a legii nr. 77/2016.
În cei doi ani de la intrarea în vigoare a legii dării în plată au fost depuse peste 8.000 de dosare de dare în plată, potrivit informaţiilor BNR, şi doar câteva sute de dosare au fost rezolvate în favoarea consumatorului.
Potrivit amendamentului propus „se consideră întotdeauna că există impreviziune în cazul devalorizării cu mai mult de 50% față de valoarea inițial evaluată a imobilului cu destinația de locuință ipotecat, în cazul în care cursul de schimb al monedei creditului a depășit cu cel puțin 20% nivelul cursului din data contractării creditului”. Aici sunt incluse practic creditele luate în perioada de boom imobiliar şi creditele în franci elveţieni.