Se doreşte schimbarea sistemul asigurărilor sociale de sănătate


Ministrul Finanţelor Publice, a vorbit recent despre intenţia de a schimba sistemul asigurărilor sociale de sănătate, în sensul introducerii unui pachet de servicii extinse care să conţină servicii medicale pe care, în prezent, pachetul de servicii medicale de bază, de care beneficiază toţi asiguraţii din România, nu le prevede. Schimbarea, spune ministrul, ar asigura o mai bună finanţare a sistemului sanitar şi ar creşte eficienţa sa.

În acest context cei mai importanţi finanţatori ai sistemului sanitar: salariaţii, angajatorii şi producătorii de medicamente sunt cei care ţin în spate sistemul sanitar. În primul semestru din 2018, salariaţii au virat cei mai mulţi bani la Sănătate, circa 11,8 miliarde lei, în timp ce restul plătitorilor au adus, cumulat, puţin peste 4 miliarde de lei. 

Ministrul Finanţelor a vorbit recent despre intenţia de a introduce un pachet de servicii medicale extinse care ar cuprinde serviciile neacoperite acum de pachetul de bază.
În prezent, toţi asiguraţii la Sănătate din ţara noastră, şi cei care plătesc contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), şi cei care sunt scutiţi de la plata CASS, beneficiază de serviciile medicale cuprinse în pachetul de bază.

Guvernul a vrut să redefinească pachetul de servicii medicale de bază în anul 2012, printr-un proiect al unei noi legi a Sănătăţii, care a fost aspru criticat de opinia publică şi, în definitiv, aparent abandonat. La acea vreme, Guvernul propunea ca pachetul de bază, de care beneficiază asiguraţii la Sănătate, să conţină doar servicii medicale scumpe. Mai mult, dacă asiguratul la Sănătate voia şi alte servicii decontate, pe lângă cele cuprinse în pachetul de bază, putea opta pentru o asigurare facultativă croită în funcţie de nevoile sale, se mai arata în proiectul legii Sănătăţii din anul 2012.