Potrivit OUG de rectificare bugetară pe 2018, vărsămintele de la persoane juridice, pentru persoane cu handicap neîncadrate în muncă au crescut de la 225 de milioane de lei la sfârşitul lui 2016 înainte de apariţia noii legi, până la 2,4 miliarde de lei în întregul an 2018. Cifra este importantă pentru economie şi reflectă o taxare netransparentă efectuată de bugetul de stat a companiilor care nu angajează persoane cu handicap. Mai mult, estimarea pe 2018 a acestor tipuri de încasări era de numai un miliard de lei, iar diferenţa realizată a fost dublă.
La 1 septembrie 2017 a intrat în vigoare o lege care obligă companiile cu peste 50 de salariaţi să angajeze persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. Dacă nu o fac, sunt obligate să vireze la bugetul de stat echivalentul salariiilor minime pentru 4% din angajaţi.
Anterior acestei legi, firmele puteau să cumpere produse sau servicii ale persoanelor cu handicap în, loc să-i angajeze. Dacă nu plăteau nici pentru aceste produse şi servicii, companiile trebuia să vireze la buget echivalentul a jumătate din salariul minim pentru 4% din numărul de angajaţi.
Ca atare, povara fiscală pentru firmele care nu au angajate persoane cu handicap, din orice motiv, s-a dublat.