Investitorii imobiliari vor fi obligaţi să recicleze deşeurile din construcţii direct pe şantier


Investitorii imobiliari vor fi obligaţi să recicleze deşeurile din construcţii direct pe şantier, altfel riscă o amendă de până la 40.000 lei. Totodată, trebuie să dea primăriei o garanţie financiară de minimum 0,5% din valoarea lucrărilor. Noile restricţii vin ca o presiune suplimentară asupra preţurilor locuinţelor noi, deja inflamate de criza forţei de muncă şi scumpirea materialelor de construcţie.

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern prin care îi obligă pe beneficiarii autorizaţiilor de construire să întocmească un plan de gestionare a deşeurilor rezultate din lucrările de construcţii. Titularii autorizaţiilor trebuie să angajeze un muncitor sau o firmă autorizată, care să sorteze, colecteze, recicleze şi valorifice deşeurile direct pe şantier. Dacă firmele mari sortează deja deşeurile, până la un anumit grad, pe şantierele mai mici vor apărea nişte costuri suplimentare ce se vor reflecta în preţul final al proprietăţilor. 

Legea apare în contextul în care România este obligată ca, până la finalul anului 2020, să recicleze şi să valorifice minim 70% din cantitatea de deşeuri nepericuloase provenite din activităţi de construcţie şi desfiinţări. Pentru anul acesta, ţinta de reciclare şi reutilizare a deşeurilor este de minim 45%, iar în 2019 va creşte la 55%. Datele Ministerului Mediului arată că, în 2014, cantitatea deşeurilor rezultate din construcţii a fost de circa un milion de tone, faţă de 1,3 mil. tone în 2012 sau aproximativ 971.000 de tone în 2010. Deşeurile din construcţii reprezintă o treime din toate deşeurile produse la nivel naţional.