Modificările fiscale aprobate la finele lui 2017, care au intrat în vigoare anul acesta, au parte de multe schimbări și clarificări pentru a putea fi puse în practică de companii și de contribuabili.
Ministerul de Finanţe a lansat în dezbatere publică proiectul pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015, norme care trebuie corelate cu modificările aduse cadrului fiscal prin mai multe legi introduse anul trecut. Cu alte cuvinte, ministerul lucrează la o nouă serie de peticiri ale ultimelor modificări fiscale astfel încât să fie aplicabile şi să nu introducă mai multă birocraţie pentru companii. De altfel, ministrul a declarat în majoritatea ieşirilor publice că aşteaptă sugestii directe de la oamenii de afaceri referitoare la necesitatea unor clarificări fiscale, pe care să le pună în practică rapid.
Proiectul vine cu precizări în multe cazuri, ceea ce arată şi cât de puţin au fost pregătite legile anul trecut. În ceea ce priveşte impozitul pe profit una dintre cele mai importante precizări este cea legată de regimul fiscal aplicabil cheltuielilor creanţelor înstrăinate, lege anunţată iniţial pentru limitarea deductibilităţii creditelor neperformante vândute de instituţiile financiare şi a diferenţelor de curs valutar, dar care atinge toate companiile. Precizarea arată că „pierderile generate de diferenţele de curs valutar la împrumuturi şi instrumente legate de obţinerea de finanţare se determină ca diferenţă între cheltuielile de curs valutar/cheltuielile financiare în cazul celor cu decontare în funcţie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora şi veniturile din diferenţa la de curs valutar/veniturile financiare aferente”.