Îmbunătățirea condițiilor locative din țara noastră are nevoie de investiții, care ar putea fi susținute cel mai bine de produsele bancare de economisire și creditare. Din păcate, acestea sunt blocate de doi ani, iar Parlamentul nu se grăbește să le repornească.
Situaţia bancară din ţara noastră nu trece prin momente fericite în condiţiile în care inflaţia va duce dobânzile în sus, iar discuţiile din Parlament referitoare la plafonarea dobânzilor şi la limitarea valorii recuperabile de la un debitor în cazul unui transfer de creanţă nu ajută deloc, dimpotrivă. Asistăm la mişcări care ar putea bloca creditarea bancară, creditare care în ciuda creşterilor din ultimii ani nu se apropie de nivelurile statelor dezvoltate (raportate la PIB sau la numărul de locuitori).
România are un nivel de bancarizare foarte redus, cu un procent de 60% din populaţie. Dintre cei care deţin un cont bancar şi un card, majoritatea se folosesc de bancă doar pentru a încasa diferite sume, după care retrag toţi banii de la bancomat. Plata cu cardul a crescut semnificativ în ultimii ani, dar la fel s-a întâmplat şi cu numărul şi valoarea retragerilor de bani de la automate.