România are cel mai mic preţ la pâine din UE, mai exact la jumătate faţă de media comunităţii de 28 de state, potrivit datelor biroului european de statistică Eurostat.
La coada clasamentului, România se află alături de celelalte state din regiune, mai exact Polonia (60%), Bulgaria (59%), Cehia (75%) şi Ungaria (71%). Preţul se calculează procentual faţă de media Uniunii Europene care se consideră a fi 100%. Astfel, poziţionarea statelor din Europa Centrală şi de Est la coada clasamentului este justificată dacă ar fi să raportăm preţurile la salarii în contextul în care salariul mediu net în România este de circa 500 de euro, de 4-5 ori mai mic decât media din Occident.
Cu toate că este al doilea cel mai mare producător de grâu din UE, importurile de produse de panificaţie şi de patiserie s-au dublat în cinci ani, deficitul comercial din acest sector ajungând la aproape 150 mil. euro în 2016, potrivit datelor Eurostat, o cifră pe care specialiştii din industrie o pun pe seama importurilor masive de aluat congelat, pe care retailerii îl aduc din străinătate şi îl transformă în pâine „proaspătă”. România este, totodată, potrivit celor mai recente date, cel mai mare consumator european de pâine, cu 95 kg de pâine per capita, faţă de o medie a UE de 60 kilograme.