SUA a votat pentru eliminarea prezenţei unei substanţei din produsele alimentare


Reprezentanții statelor membre au votat în favoarea propunerii Comisiei Europene de a reduce prezența acrilamidei în produsele alimentare, informează site-ul instituției europene. De îndată ce va fi implementat, noul regulament va impune operatorilor din sectorul alimentar, în mod proporțional cu mărimea și cu natura unității lor, să aplice măsuri obligatorii vizând reducerea nivelurilor de acrilamidă.

Menţionăm că acrilamida este o substanţă potenţial toxică și nocivă pentru sănătate. Acrilamida se formează în mod natural atunci când alimentele care conțin amidon sunt prăjite sau coapte. Cartofii pai, biscuiții, fursecurile, pâinea prăjită, caramelul, carnea prăjită, chipsurile, cerealele glazurate, papanașii, gogoșile, fast-food-ul – toate conțin acrilamidă.

Textul aprobat astăzi va fi transmis Consiliului și Parlamentului European. Cele două instituții au la dispoziție trei luni pentru a-l examina înainte de adoptarea sa finală de către Comisie. Intrarea în vigoare ar putea fi prevăzută pentru primăvara anului 2018.

Comisia intenționează, de asemenea, să inițieze discuții cu privire la măsuri suplimentare cum ar fi stabilirea fără întârziere, imediat după adoptarea regulamentului, a nivelurilor maxime de acrilamidă din anumite produse alimentare.