Ca reacţie la nepublicarea opiniei separate a judecătorului CCR s-a propus un proiect de lege în acest sens!


A fost depus un proiect de modificare a Legii privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale (nr. 47/1992). Propunerea doreşte să se introducă interdicția de a fi numită în funcția de judecător o persoană care a fost membru de partid în ultimii nouă ani. De asemenea, inițiatorii doresc să instituie prin lege obligativitatea publicării opiniilor separate în motivările CCR.

Necesitatea proiectului de lege a apărut după ce în urmă cu doar câteva zile motivarea unei decizii controversate a Curţii Constituţionale a României a fost publicată fără a mai include şi opinia separată exprimată separat de o judecătoare.

Proiectul propune modificarea şi completarea unor articole din Legea nr. 47/1992 astfel încât să „accentueze libertatea judecătorilor constituţionali de a formula opinii separate” şi să statueze obligativitatea publicării opiniei separate în forma prezentată de autorul ei, fără nicio ingerinţă din partea celorlalţi judecători.

Proiectul introduce, de asemenea, noi condiţii pentru numirea în funcţia de judecător constituţional, respectiv cea de a deţine titlul universitar de doctor în drept şi cea de a nu fi fost membru într-un partid politic în ultimii nouă ani. Aceste condiţii au rolul, potrivit inițiatorilor, de a asigura îndeplinirea criteriilor de integritate şi de independenţă politică a judecătorilor CCR.