Măsurile autorităţilor privind solicitarea asigurării RCA la schimbarea certificatului de înmatriculare şi pentru simplificarea relaţiei cu cetăţenii fac parte dintr-un Proiect de ordin MAI pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind proceduri referitoare la înmatricularea vehiculelor şi permisul de conducere. Acesta se află, momentan, în dezbatere publică şi, pentru a se aplica, are nevoie doar de aprobarea ministrului afacerilor interne şi de publicarea în Monitorul Oficial.
În esenţă, propunerea de act normativ prevede următoarele schimbări legislative:
– Atunci când o persoană va avea nevoie de un nou certificat de înmatriculare, ca urmare a modificării datelor înscrise în acesta, va fi necesară, în plus faţă de ceea ce se cere acum, dovada asigurării obligatorii de răspundere civilă auto. Măsura vine ca urmare a schimbării cadrului legal al asigurărilor RCA. Ea deja a fost stabilită prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 54/2016, dar trebuie reflectată şi în procedura efectivă de schimbare a talonului.
– Se va introduce un model de cerere ce va putea fi folosit în mai multe situaţii referitoare la înmatricularea, vânzarea sau radierea maşinilor, deoarece în prezent legislaţia nu prevede o anumită formă standard pentru acest formular. Concret, documentul, ce poate fi consultat în fişierul anexat, va fi folosit pentru înmatricularea permanentă sau temporară, eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare, eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a modificării datelor înscrise în acesta, solicitarea autorizaţiei de circulaţie provizorie, transmiterea dreptului de proprietate şi radierea din circulaţie.
– Copia actului de identitate nu va mai fi cerută la susţinerea probelor pentru obţinerea permisului auto, ci va fi de-ajuns doar prezentarea documentului original. În plus, extrasul de pe cazierul judiciar va fi cerut direct de serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, astfel că nu va mai trebui depus de candidaţi.
– Persoanele care trec de proba teoretică a examenului auto vor putea fi programate la susţinerea probei practice şi direct de către şcolile de şoferi, prin intermediul unei aplicaţii informatice a autorităţilor. În momentul de faţă, legislaţia nu permite acest lucru.