Numărul maxim de posturi al Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor va fi modificat!


Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat – ISCIR, a fost înființată ca o organizație tehnică de stat, prin Legea nr. 491/12.02.1910 și Legea nr. 1050/04.04.1928.

În prezent ISCIR este organul de specialitate al administrației centrale, responsabil în numele statului pentru asigurarea măsurilor de funcționare în condiții de siguranță a instalațiilor și echipamentelor, stabilit prin Legea nr. 64/2008 privind funcționarea în condiții de siguranță a instalațiilor sub presiune, instalațiilor de ridicat și a aparatelor consumatoare de combustibil, republicată în data de 08.07.2011.

Pentru realizarea obiectului de activitate, în domeniul său de competență, ISCIR exercită următoarele funcții:
a) de autoritate, prin care asigură controlul respectării prevederilor reglementărilor în domeniu și a regimului de autorizare și verificare tehnică;
b) de reglementare, prin care asigură elaborarea actelor cu caracter normativ;
c) de reprezentare, prin care asigură cooperarea și schimbul de informații, pe plan intern și extern, în domeniul său de activitate, potrivit legislației în vigoare.

O noutate legislativă în ceea ce priveşte această instituţie este reprezentată de faptul că s-a publicat un proiect de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 1340/2001 privind organizarea şi funcționarea ISCIR.

Cum s-a motivat necesitatea acestei modificări?

Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern nr. 27/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Economiei, numărul de posturi al ISCIR conform anexei numărul 3, punctul 1, litera a) alin. 1 se reduce de la 105 la 103.

Conform Legii nr.  672/2002, republicată în anul 2014, ISCIR ca și instituție publică a administrației publice centrale și care nu este ordonator principal de credite, trebuie să asigure existența unui compartiment de audit public intern cu un minim de 2 posturi. Aceste aspecte sunt semnalate în prezent și de către Curtea de Conturi a României prin decizii succesive dispuse încă din anul 2013 și continuate în anul 2015, respectiv 2016.

Ce prevede proiectul?

Proiectul se limitează la specificarea numărului maxim de posturi. Astfel, conform proiectului, numărul maxim de posturi aprobat este de 107.

Se va modifica şi poziția 1 a literei a) de la punctul I din Anexa nr. 3 a Hotărârii Guvernului nr. 27/2017 privind organizarea şi funcționarea Ministerului Economiei publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 54 din 18 ianuarie 2017, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
„ 1 Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalațiilor de Ridicat – ISCIR – 107 posturi.”

Această instituţie are următoarele atribuţii principale: elaborează, actualizează şi supune aprobării, în conformitate cu prevederile legii, prescripţii tehnice ce privesc condiţiile şi cerinţele tehnice referitoare la instalaţi; efectuează verificări tehnice în vederea autorizării şi verificări tehnice în utilizare la instalaţii sau echipamente; participă la activităţi de omologare de instalaţii şi echipamente; emite, în conformitate cu cerinţele şi în condiţiile stabilite în prescripţiile tehnice, avize obligatorii de instalare pentru instalaţiile şi echipamentele prevăzute de lege.