A fost votat un pachet de patru directive privind deșeurile!


Parlamentul European a informat că, Comisia pentru mediu a PE a votat un pachet de patru directive privind deșeurile, gropile de gunoi, ambalajele și reciclarea echipamentelor electronice, bateriilor și vehiculelor, provenite în principal din gospodării și de la micile întreprinderi.

Principalele priorități ale pachetului de măsuri sunt creșterea ratei reciclării, limitarea depozitării deșeurilor la gropile de gunoi și reducerea risipei alimentare.

Astfel Comisia pentru mediu propune pentru 2030 obiective ambițioase de 70% reciclare și maximum 5% depozitare la gropile de gunoi.

Potrivit Parlamentului European, economia circulară ar putea duce și la crearea de locuri de muncă în domeniile vizate: eco-design, refolosire, reparare, colectare etc..

Depozitarea la gropile de gunoi reprezintă cea mai ieftină opțiune de gestionare a deșeurilor, dar este periculoasă pentru mediu și sănătatea umană. De aceea este necesară deplasarea către alternative mai bune: incinerarea, sau, și mai bine, reciclarea, refolosirea și repararea.