Eliminarea timbrului de mediu a creat premisele unei avalanşe de maşini de ocazie nou intrate pe şoselele din România. Pentru a limita efectele nocive ale traficului, oficialii din Ministerul Mediului par acum gata să anunţe o taxare a accesului în zonele aglomerate ale oraşelor.
Mulţi dintre edilii marilor aglomerări urbane din întreaga lume au luat decizia de a limita accesul în zonele centrale extrem de aglomerate pentru maşinile poluante. Parisul este doar cel mai nou exemplu, iar în curând, atât în Bucureşti cât şi în alte mari oraşe ale României, şoferii s-ar putea vedea nevoiţi să achite o taxă pentru a pătrunde cu automobilul în zonele cu trafic intens.
La începutul săptămânii trecute, ministrul mediului, anunţa că „aşa cum ştiţi, prin Legea celor 102 taxe, timbrul de mediu a fost eliminat. A existat până acum o gândire conform căreia trebuia să încasăm la bugetul AFM-ului taxa. Eu nu vreau să vizez chestiunea asta. Pentru mine este foarte important, ca şi pe zona de deşeuri, să trăim într-un mediu mult mai curat. Vă reamintesc că Bucureşti, Braşov şi Iaşi sunt, în momentul de faţă, sub procedură de infringement din cauza calităţii aerului. De aceea, eu gândesc împreună cu alte instituţii ale statului un sistem modern, astfel încât să nu venim cu taxare suplimentară pe cetăţean, dar în acelaşi timp să ne asigurăm că avem autoturisme din ce în ce mai puţin poluante care să fie pe străzile noastre, mai ales în zonele unde avem aglomerări urbane. O să prezentăm, probabil săptămâna viitoare, un sistem modern, european, pe care l-am gândit, astfel încât să fie toată lumea mulţumită şi să ne atingem obiectivele de mediu”.