Proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elveţieni se află pe masa CCR


ccr (1)Curtea Constituţională a României ar putea să se pronunţe astezi în cazul sesizării Guvernului privind proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elveţieni.

Potrivit Preşedintelui CCR, motivarea deciziei CCR referitoare la darea în plata a fost pusă pe site. “Au vazut-o aparatorii celor în cauza cu mare operativitate şi nu au mai cerut termen, după cum aţi văzut şi apare curând şi în Monitorul Oficial”.

Proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor pe 18 octombrie 2016.

Potrivit actului normativ, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adiţional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligentele profesionale, astfel încât obligaţiile de plata să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

La cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi, iar sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la imprumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elveţieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adiţional pentru conversie efectuată se calculează conform contractului de credit.