În paralel cu abrogarea OUG 13, guvernul a cuprins prevederile contestate din ordonanța abrogată duminică sub forma unui proiect de lege înregistrat la Secretariatul General al Guvernului pentru a fi discutat în Guvern și trimis apoi Parlamentului.
Proiectul de lege ar fi preluat modificarea la regimul denunţului, care face aceasta instituţie juridică practic inoperabilă. Astfel, denunţătorii nu vor mai scapa de raspundere penală dacă nu depun denunţul în termen de şase luni de la săvârşirea faptei.
Condiţia de producere a unui prejudiciu de cel putin 200 de mii de lei pentru ca abuzul în serviciu să fie considerat infracţiune a fost elminiată din proiectul de lege, însă au rămas pedeapsa scăzută de la 7 ani de 3 ani la abuz în serviciu, ceea ce determină reducerea termenului de prescripţie. Mai mult, reducerea pedepsei la 3 ani face imposibilă arestarea preventivă în caz de abuz în serviciu chiar dacă prejudiciul comis este foarte mare.
Se păstrează în definirea abuzului în serviciu prevederea că fapta să fie săvârşita “cu ştiinţă” (care înseamnă intenţie calificată prin scop) sau ca “dispoziţie expres prevazută în lege” (care adaugă la decizia CCR).
Potrivit legii, un proiect de lege poate fi promovat de guvern numai după consultare publică şi interministerială. Proiectul de lege nu a fost discutat în sedinţa de guvern, dar a fost deja înregistrat la SGG. Dacă Guvernul va adopta într-o şedinta viitoare proiectul de lege, acesta va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere şi aprobare.