Graţierea şi amnistia! O soluţie?


descărcarepaSe pare că Guvernul a adoptat atât un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, cât şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale. Aceste acte normative nu erau pe ordinea de zi a ședinței de guvern.

Ministrul Justiţiei a spus că primele două proiecte vor merge, în regim de urgență, la parlament. Acesta a afirmat:„Am adoptat mai multe măsuri care vizează evitarea unei hotărâri-pilot la CEDO. Am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. Am modificat o iniţiativă a vechiului Guvern pe care am pus-o în concordanţă cu conducerea ANP, astfel încât să poată fi uşor aplicată. Este vorba de recursul în compensare la fiecare zece zile cei care sunt în penitenciar și beneficiază de niște condiții deosebite, practic câștigă câte o zi. La 30 de zile câştigă câte 3 zile. Am venit în completarea acestor măsuri cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creşterea cu 50% a normei de hrană şi asigurarea implementării proiectelor de investiţii în acest an a două penitenciare cu câte 1.000 de locuri la Caracal şi Berceni.

Ne intrebăm însă oare aceasta era cea mai bună soluţie? Este adevărat că România este pe locul trei în topul condamnărilor CEDO însă soluţia nu este în graţiere şi amnistie. Este adevărat că nota de plată a României este consistentă dar ne întrebăm cât va pierde statul din nerecuperarea prejudiciilor dacă se adoptă amnistia?

Să nu uităm că mulţi dintre cei condamnaţi se reîntorc în sistemul de detenţie. Nu învinuim, însă de ce nu se lucrează la reintegrarea acestor persoane în societate? Programe există dar sunt prea puţine, iar facilităţile acordate angajatorilor la angajarea persoanelor cu cazier sunt infime.

,