Autorităţile şi-au asumat în 2011, prin Legea educaţiei, că vor acorda fiecărui nou-născut român echivalentul în lei al sumei de 500 de euro pentru susţinerea educaţiei sale.
Măsura ar fi trebuit să se aplice începând din anul 2013, potrivit articolului 361 alin. (3) lit. e) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
Ministrul Educaţiei, a declarat că deocamdată nu s-a hotărât nimic referitor la punerea în aplicare a prevederilor legislative prin care statul acordă suma de 500 euro pentru educaţia fiecărui nou-născut. Le vom analiza şi vom vedea dacă vor fi puse în aplicare în acest an.
Cum ar urma părinţii să beneficieze de banii oferiţi de stat fiecărui nou-născut?
Unul dintre părinţii copilului, împuternicitul acestuia sau reprezentantul său legal va deschide pe numele copilului un cont pentru educaţie permanentă a acestuia la Trezoreria Statului. În acest cont, statul va depune echivalentul sumei de 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii. Doar copiii, în calitate de titulari ai conturilor, vor putea retrage bani din cont, odată ce au împlinit vârsta de 16 ani, şi numai cu acordul părinţilor sau, după caz, al reprezentantului legal, potrivit Legii educaţiei.
Însă nu existe norme de aplicare la aceste prevederi, acestea fiind inaplicabile. Vom aştepta cu interes să vedem ce va hotărî în continuare noul Guvern.