Guvernul a aprobat HG care permite autorităţilor să reia activitatea de ridicare a maşinilor parcate pe trotuare şi a celor care staţionează neregulamentar pe carosabil. Procedura nu vizează un rol punitiv, ci propune un set de reguli procedurale care să descurajeze apariţia practicilor abuzive şi deturnarea scopului măsurii într-unul comercial.
Astfel, documentul stabileşte faptul că ridicarea vehiculului constituie măsura tehnico-administrativă pe care poliţistul rutier o poate dispune în una din situaţiile prevăzute de articolul 143 din Regulament, când vehiculul staţionează neregulamentar pe partea carosabilă, respectiv:
– în toate cazurile în care e interzisă oprirea voluntară;
– în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia “Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării;
– pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 metri;
– în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;
– în pante şi în rampe;
– în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia “Staţionare alternantă”.
Totodată, actul normativ reglementează operaţiunile şi regulile măsurii tehnico-administrative. Transportul la locul de depozitare se realizează în condiţii care exclud deplasarea pe propriile roţi a vehiculului ridicat.
În acelaşi timp, HG aduce şi îmbunătăţiri Regulamentului în privinţa parcării pe trotuar, astfel că staţionarea vehiculului este posibilă numai dacă acel trotuar este amenajat în acest scop, prin marcaje şi semnalizare corespunzătoare.