Desene și modele industriale – Dreptul proprietății intelectuale


descarcare-46Pe rolul Tribunalului Bucureşti, a fost înregistrată acţiunea care prevede anularea a cinci desene/modele, din Registrul Desene Modele de către înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), folosite de terţa persoană, şi publicarea hotărârii de anulare a acestora în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială – Secţiunea DM.

Societatea care a depus acţiunea are ca obiect de activitate producţie prin injectare mase plastice a coroanelor mortuare.

Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că aducerea la cunoștința publicului a unui desen sau a unui model, respectând cerințele art. 7 alin. (1) din Legea nr. 129/1992, nu este condiționată de dovedirea acestui moment printr-un înscris cu dată certă. Prin urmare, orice adăugire la lege efectuată printr-un act normativ cu forță juridică inferioară legii poate fi înlăturată de instanță, dacă aceasta apreciază că respectiva condiție restrânge aplicarea legii. Acest fapt se poate realiza în conformitate cu dispozițiile art. 4 alin. (3) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, potrivit căruia „actele normative date în executarea legilor, ordonanţelor sau a hotărârilor Guvernului se emit în limitele şi potrivit normelor care le ordonă”. În speță, din moment ce legea nu prevede necesitatea unei date certe, în mod corect instanța a considerat că noțiunea de „dată certă” presupune orice confirmare credibilă, prin înscrisuri susținute și de alte probe, a datei când modelul a devenit accesibil publicului.